Във всеки епизод основателят на Маги Малеева и водещи експерти

...
Във всеки епизод основателят на Маги Малеева и водещи експерти
Коментари Харесай

Mалките стъпки, които водят към големи промени

Във всеки епизод създателят на Маги Малеева и водещи специалисти повдигат и дискутират значими за всички нас тематики, свързани с климатичните промени. Какви са провокациите на бъдещето, какво би трябвало да се направи и какви са стъпките, с които всеки от нас може да помогне в битката с климатичните промени - това са главните въпроси в подкаста. А те допълват водещата тематика на Dir.bg и - Зеленият преход, който към този момент основава нови благоприятни условия за разцвет, за устойчива промяна и рационализация на стопанските системи в Европейски Съюз, за повишение на конкурентоспособността и на приходите на жителите.

Гост през днешния ден е  Христо Панчев , лекар по информационни науки и семиотика и координатор в самодейността на Грийнпийс Централна и Източна Европа за зелено възобновяване на Украйна. Бивш консултант на вицепремиера по климатични политики, създател в. Има докторска дисертация по тематиката за ролята на човешкото държание и мястото на маркетинговите технологии за противопоставяне на антропогенната смяна в климата.

Разговаряме за смисъла на дребните стъпки в битката с климатичните промени и дали те могат да доведат до огромна систематична смяна в обществото. Обсъждаме и настоящата енергийна рецесия в Украйна, където войната е развалила забележителна част от топлоцентралите, което акцентира нуждата от преход към възобновими източници на сила. Христо коментира за какво построяването на нови нуклеарни мощности е скъпо и времеемко, като подчертава на значимостта на възобновимата сила, която предлага освен енергийна успеваемост, само че и национална сигурност. Чрез начинания като инсталирането на слънчеви панели на учебни заведения и лечебни заведения в Украйна, " Грийнпийс " показва, че смяната е допустима и на локално равнище. Разговорът с Христо Панчев предлага дълбоки уроци и ентусиазъм за всеки, който желае да види по какъв начин даже дребните стъпки могат да създадат огромна разлика в битката с климатичните промени. 

Акценти от диалога:
Противопоставянето на " дребни стъпки " против систематична смяна е неточност. Дори количественото изражение на смяната в навиците да наподобява нищожно, тя измества нормата, предефинира визията за вярно и погрешно и основава просвета, в която огромната систематична смяна към този момент е приемлива; Войната в Украйна сподели всички недостатъци на централизираната енергийна система. В момента 80% от топлоцентралите на страната са развалени, а най-голямата АЕЦ е окупирана и не създава ток от септември 2022. Възобновяемата сила там е въпрос на енергийна самостоятелност и национална сигурност; Да заровим милиарди в остарели решения, до момента в който концепцията за базова мощ се трансформира радикално от взрива в новите технологии, е нелепост. Нужна ни е нова идея, която стъпва на висока енергийна успеваемост, на уравновесен микс от разнородни ВЕИ решения, на добра съгласуваност и на съвременна електропреносна мрежа;
Слушайте, коства си!

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР