Амазонското племе каяпо от бразилският щат Пара удари в земята

...
Амазонското племе каяпо от бразилският щат Пара удари в земята
Коментари Харесай

Отвара спаси от Covid-19 бразилско племе

Амазонското племе каяпо от бразилският щат Пара удари в земята фармацефтичните компании, като направи запарка с която се пази от ковид. Според Фондация Томсън става въпрос за чай от увивни растения. 
По време на пандемията набезите на незаконни дървосекачи и миньори в амазонските гори се усилиха и по този начин евентуално излагат на риск племената, обитаващи горите. Племето каяпо твърди, че техният естествен цяр ги пази от болестта.

Кората на растението, което племето пази в загадка, се вари на чай, който се пие три пъти дневно в продължение на пет дни, изяснява По Ире, 23-годишен мъж от каяпо в село Пикани.

" Лекарството е доста мощно. След като го изпиеш, чувстваш уязвимост, от време на време почервеняват очите и се появява главоболие. Но на идващия ден към този момент работи. Събуждаш се и се чувстваш добре ", споделя По Ире, който пил отварата, откакто се оказал с позитивен тест за Covid-19 през юли.

Макар да няма научни доказателства, че чаят може да надвие вируса, водачите на племето каяпо споделят, че всички би трябвало да пият от него като профилактика против Covid-19. Инфекцията лиши живота на близо 200 000 бразилци съгласно формалните данни.

Според хората от селото чаят е най-хубавият метод да се попречи на пандемията да заличи коренното население, което съгласно тях получава лимитирана поддръжка от федералното държавно управление.

Здравни специалисти предизвестяват, че пандемията от новия ковид заплашва коренното население поради ограничавания или никакъв достъп до здравни грижи в амазонските гори и заради метода на живот, който прави мъчно общественото разграничаване.

Племената, обитаващи амазонските гори, бяха изключително мощно наранени в ранните стадии на пандемията в Бразилия предходната година.

" Държавните служби не се задействаха в точния момент, с цел да ни защитят и ни оставиха да се питаме дали въобще ги е грижа за коренното население ", сподели О-е Каяпо Паякан, щерка на именития водач на каяпо Паулиньо Паякан, който умря от Covid-19 през юни.

Бразилското здравно министерство отговори със заявление по електронната поща на въпросите на фондацията, в което показва, че над 400 здравни служащи следят и се грижат за племето каяпо в Пара и че държавното управление доставя селата със защитни маски и дезинфектанти.

Когато каяпо се разболеят, те нормално първо прибягват до обичайните си цярове и се обръщат към стандартната медицина единствено, в случай че се наложи, споделя доктор Дъглас Родригес, експерт по опазването на здравето на коренното население във Федералния университет на Сао Пауло.

Според каяпо чаят облекчава признаците на Covid-19, " тъй като в него има дейни съставки или съставни елементи, които укрепват организма и го хидратират ", сподели той.

По публични данни в щатите Пара и Мато Гросо живеят към 12 000 каяпо. От началото на пандемията измежду тях има по-малко от двадесет смъртни случая от Covid-19 съгласно държавната работа за опазване на здравето на коренното население.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР