Алпинистът Стефан Стефанов слиза към Базов лагер на К2 (8611

...
Алпинистът Стефан Стефанов слиза към Базов лагер на К2 (8611
Коментари Харесай

Лавинна опасност спря Стефанов под К2

Алпинистът Стефан Стефанов слиза към Базов лагер на К2 (8611 м), откакто офанзивата на върха беше прекъсната по решение на шерпите, заяви БНР. Причината са изобилните снегове (с височината на човешки растеж, съгласно известие на един от шерпите) и високата лавинна заплаха. Преди това Стефанов доближи най-опасния сектор по реброто Абруци - " Гърлото на бутилката ", на 8200 м височина, само че се наложи да се върне в Лагер 4, където изкара нощта (сряда против четвъртък) с другите участници в експедицията,съобщи standartnews.com .

Атаката на втория по височина връх на планетата К2 (8611 м) стартира през вчерашния ден, в късния следобяд, след тежка нощ в Лагер 4, където Стефанов и другите членове на екпедицията изчакваха шерпите да фиксират въжетата до горе. 

" Ужасна нощ без О2! Лошо време! Много вятър и сняг ", писа Стефанов.

Ден по-рано, на 16 юли, лавина падна в сектора " Гърлото на бутилката ", който е сред Лагер 4 и върха. Леко пострадаха петима шерпи от екипа, опъващ парапетите. По това време българинът е бил в Лагер 4.

Известният столичен юрист дойде в Базовия лагер на 28 юни. При адаптацията си той се придвижваше главно с шерпите, които фиксират въжетата, с цел да избегне скупчването на хора по маршрута (по реброто Абруци). 120 разрешителни са издадени този сезон за К2, като това включва участниците в експедициите и шерпите, без пакистанските височинни водачи, чийто брой е неразбираем, защото те са без пермити. 

Почти при започване на адаптацията шерпът на Стефанов падна в река, поради топящите се ледове, само че българинът му оказа помощ и случаят се размина без последствия. Докато беше пък в Лагер 2, лавина се спусна и затрупа отчасти палатката. Преди офанзивата Стефанов показа, че е със мощна кашлица, която, съгласно него, е естествена при такива условия - разводнен въздух на огромна надморска височина. Въпреки това, той доближи забележителните 8200 м в първия си опит на К2.

Миналата година Стефан Стефанов изкачи Еверест, а на 15 май т.г. и третия по височина връх на планетата Канчендзьонга.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР