Стопкадри Нова нюзЗа тревожна ситуация в наши училища алармира Данко

...
Стопкадри Нова нюзЗа тревожна ситуация в наши училища алармира Данко
Коментари Харесай

Директор посочи огромен проблем в много училища

Стопкадри Нова нюз

За тревожна обстановка в наши учебни заведения сигнализира Данко Калапиш, шеф на 107 ОУ „ Хан Крум “ в София.

Той подсети, че съгласно разпоредба 30 във всяко учебно заведение би трябвало да има медицински кабинет с назначен медицински експерт, само че на процедура това не се случва.



Ако учебното заведение е до 400 деца, медицинският експерт, било здравна сестра, фелдшер или в най-оптимистичния вид доктор, би трябвало да е на щат на половин работен ден, а в случай че са над 800 възпитаници - на цялостен работен.

За страдание има дни, в които доста наши учебни заведения остават без такива експерти, като изключително малко остават както фелдшерите, по този начин и лекарите, съобщи в „ Социална мрежа “ Калапиш.

Според него този човек, който работи в кабинета, би трябвало да реализира по този начин наречената до лекарска грижа - всичко това, което може да се извърши на терен, без да се изисква лекарска интервенция.

В случай на по-сериозен случай се вика по телефон 112 Спешна помощ и надлежно, в случай че има доктор или фелдшер, работи под наставленията на лекарски екип, а в случай че няма, пристигналите на място лекари работят съгласно обстановката.

В момента на доста места, както в София, по този начин и в страната има дни, в които нямаме такива медицински експерти в учебни заведения в България, добави Калапиш.

След като целодневната форма на образование е от 8:00 до 17:30 часа, на всяко учебно заведение до 400 възпитаници му се поставя съгласно разпоредба 30 на половин работен ден медицински експерт, което значи, че той или работи на график, през днешния ден в едното учебно заведение, а на следващия ден в другото, или работи на 4-часов работен ден. Заради това ние сме изправени в доста обстановки пред това да бъдем и медицински лица, съобщи още по Нова нюз шефът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР