Европейската централна банка(ЕЦБ) ще започне да намалява лихвените проценти от

...
Европейската централна банка(ЕЦБ) ще започне да намалява лихвените проценти от
Коментари Харесай

ЕЦБ е готова да започне да намалява лихвите


Европейската централна банка(ЕЦБ) ще стартира да понижава лихвените проценти от историческите им върхове още идната седмица, изпращайки явен сигнал, че паричната политика на еврозоната ще се облекчи. Това съобщи основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, като означи, че опасенията за отрицателните последствия от бързото понижаване на лихвите спрямо Федералния запас на Съединени американски щати не са оправдани, оповестява в. Financial Times.

„ С изключение на огромни изненади, на този стадий виждаме задоволително причина да вдигнем тавана на рестриктивните мерки “, сподели Лейн. Инвеститорите чакат ЕЦБ да понижи референтната рента по депозитите с 0,25 процентни пункта от рекордните 4% на идното си съвещание. Това ще се случи на фона на закъснение на инфлацията в еврозоната до съвсем задачата от 2%.

Някои централни банки към този момент понижиха лихвените проценти тази година заради спад на инфлацията, в това число в Швейцария, Швеция, Чехия и Унгария. Сред най-големите стопански системи обаче Фед и Централната банка на Англия няма да подхващат сходна стъпка доникъде на лятото, а Банката на Япония евентуално ще продължи да стяга, прецизира Financial Times.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР