Алис Вайдел, говорител на германската партия Алтернатива за Германия“ (AfD),

...
Алис Вайдел, говорител на германската партия Алтернатива за Германия“ (AfD),
Коментари Харесай

Германският натиск и полските страхове

Алис Вайдел, представител на немската партия „ Алтернатива за Германия “ (AfD), разяснявайки данните от социологическо изследване, разкриващи възходящата известност на AfD в Източна Германия, назова тези земи Централна Германия (Mitteldeutschland).

Думите на Вайдел провокираха същинска стихия в полските медии. Поляците считат, че в случай че граничещата с тях територия на някогашната Германска демократична република се назовава Централна Германия, то по-нататък на изток се намира същинска Източна Германия, т.е. сегашните западни провинции на Полша.

„ Това значи, че част от Полша е Източна Германия “, написа Interia.pl. Изданието цитира депутата от Новите леви сили Анна-Мария Жуковская, която посъветва Вайдел да „ излезе от нацистката си будка “. Главният редактор на портала Energetyka24 Якуб Вех сподели, че партията AfD „ съставлява възходяща опасност за полските ползи “.

Председателят на Съвета на министрите на Полша Беата Шидло е възмутена: „ По някаква причина нещо не се чуват рецензии на думите на Вайдел от немските управляващи. Думите на Вайдел отразяват действителното повишаване на известността на AfD, която остава най-популярната партия в Източна Германия. Партията към този момент управлява или съръководи в доста градове, области и даже федерални провинции.

Скоро властта над част от Германия, а даже и над цяла Германия, ще бъде поета от извънредно радикална партия, чиито водачи, както виждаме, си разрешават намерено да се съмняват в сегашните граници. Това е доста рисков сюжет за цяла Европа. “

През 1990 година Германия и Полша узакониха сегашните граници на двете страни. Сега географската рамка на немската страна, условно обозначена от Вайдел, включва земи, които поляците назовават „ Западни креси “ (kresy zachodni). Терминът е въведен за първи път в обращение от публициста Ян Захариасевич през 1860 година Представители на полската „ западна мисъл “ пазят целта на разширение на полското въздействие на Запад, защото количествено полският етнически детайл доминира на запад, а не на изток на страната.

Едва през 1945 година, с дипломатическата поддръжка на Съветския съюз, Полша съумява да вземе „ западните креси “ от германците. Сега всевъзможни подмятания на Германия за немското минало на тези земи се възприемат от поляците извънредно мъчително. Варшава видя опит за проверка на резултатите от Втората международна война в обявата на списание Compact, идеологически близо до AfD, което прикани да не се премълчава виновността на поляците в международната война и да не се не помнят „ към 14 милиона германци изгонени от родината си “.

Депутатът от AfD Мартин Райнхард написа на формалната си страница в обществените медии през април 2023 година, че германците в Източна Европа са претърпели „ милион изселвания, убийства и изнасилвания “ след 1945 година „ Това беше едно от най-големите етнически прочиствания, геноцид “, обобщава Райхард.

Берлин назовава депортирането на германци от следвоенна Полша заточение, Варшава - презаселване. Полският историк Пьотр Питлаковски в книгата си „ Техните майки и нашите татковци. Неудобната история на следвоенна Полша “ (Ich matki, nasi ojcowie. Njewygodna historia powojennej Polski), оповестена през 2020 година от Rebus, разказва по какъв начин се е случило това: „ В един от влаковете от Поморие през декември 1945 година по пътя умират 70 души. Когато влакът стигна до град Стендал в Германия, на гарата бяха извадени още двадесет и трима мъртви, а до края на деня повече от 100 души бяха починали...

На жп гара Шчечин-Небушево е откраднат багажът на депортираните, а по време на пътуването полските бойци, охраняващи влака, дружно с командира, не престават грабежа. В Славна депортираните са ограбени от чиновници на Министерството на защитата и пресрещнали ги селски стражари.

Методите за прогонване на германците бяха толкоз безмилостни, че измежду германците се появи изразът " полски фашисти ". Практикува се отблъскване на деца с преместването им в приюти за образование в духа на полския национализъм. Заместник-министърът на полската индустрия Цешчевски прикани „ да се отървем от два милиона германци по всевъзможен метод, даже в случай че територията, отстъпена на Полша, да би трябвало да се трансформира в пустиня “.

Общо 3,5 милиона германци бяха изгонени от Полша. Изчистени от немското население, „ западните креси “ получават в полската историография името „ върнатите земи “ (Ziemie Odzyskane).

Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че равнището на поддръжка за AfD доближава 18%. Това е единствено с 1% по-малко от Социалдемократическата партия на Германия, която е част от ръководещата коалиция, водена от канцлера Олаф Шолц.

От началото на 2023 година известността на AfD е повишена с 4%. В същото време несъмнено пораства броят на германците, смятащи Полша за провинен за избиването на милиони германци през 1945-1946 година

Варшава се притеснява, че рано или късно Германия непосредствено ще сложи на интернационалната сцена въпроса за репарациите от Полша за жертвите на депортацията. А това автоматизирано ще докара до бързо повишаване на подозренията по отношение на правната принадлежност на „ западните креси “ към полската страна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР