Александра Начева постигна резултат от 13,33 метра, с който завърши

...
Александра Начева постигна резултат от 13,33 метра, с който завърши
Коментари Харесай

Александра Начева 11-а във финала на троен скок на ЕП

Александра Начева реализира резултат от 13,33 метра, с който приключи на 11-о място във финала на троен скок при дамите на европейското състезание по лека атлетика в Мюнхен.

20-годишната Начева стартира с два несполучливи опита и чак в третия си съумя да запише резултат. Той обаче бе с цели 40 сантиметра по-слаб от този, който реализира в квалификацията, което я остави на предпоследната позиция във финала.

Шампионка стана украинката Марина Бех-Романчук, която записа достижение от 15,02 метра. Сребърният орден е за финландката Кристина Макела с 14,64 метра, а Хана Миненко от Израел добави почетната стълбичка с 14,45 метра.

Нидерландката Фемке Бол записа историческо достижение в бяганията на една обиколка.

22-годишната Бол стана първата жена, която печели купите на 400 метра и 400 метра с трудности. След като преди броени дни победи със златото в гладкото тичане, в този момент нидерландката взе оценката и в хърделите.

Бол финишира за 52.67 секунди, като сложи и връх на европейските шампионати. Тя бе безапелационно отпред в заключителните 200 метра от дистанцията и не остави подозрение в превъзходството си.

Второто и третото място останаха за представителките на Украйна Виктория Ткачук и Анна Рижикова. Ткачук стигна до среброто с време от 54.30 секунди, до момента в който Рижикова се добра до бронза с 54.86 секунди.

При мъжете в същата дисциплинираност - 400 метра с трудности, международният първенец Карстен Вархолм бе без конкуренция. Норвежецът завоюва с 47.12 секунди и също като Бол сложи връх на европейските шампионати.

Среброто остана за представителя на Франция Вилфред Апио с 48.56 секунди, а състезаващият се за Турция кубинец Ясмани Копейо добави тройката с 48.78 секунди.

Рекорд на шампионатите имаше и в бранша за хвърляне на диск при мъжете, където златният орден стана владеене на 19-годишния литовец Миколас Алекна. Синът на легендата в този спорт Виргилиус Алекна реализира впечатляващите 69,78 метра при петия си опит. 

С него той изпревари с метър и половина главния си съперник - словенеца Кристян Чех, който остана втори. Изненадващо бронзът стана владеене на британеца Лорънс Окойе, който с персонално достижение от 67,14 метра изпревари шведите Симон Петерсон и Даниел Стал.

Това надалеч не бе единствената изненада за вечерта, защото в бягането на 3000 метра стипълчейз при мъжете европейската купа бе извоювана от финландеца Топи Райтанен. 26-годишният спортист върна скандинавската република към най-силните и години от средата на предишния век, когато тя бе безспорен доминатор в междинните и дълги бягания.

Райтанен завоюва златото с 8:21.80 минути, като изпревари италианеца Ахмед Абделуахед с 0.55 секунди. Трети с 8:23.44 минути остана различен италианец - Осама Зоглами.

Без изненади обаче мина надпреварата на 1500 метра при дамите. Там европейската купа стана владеене на британката Лора Мюир с 4:01.08 минути. Втора приключи ирландката Киара МагИън с 4:02.56 минути, а София Енауи от Полша добави призовата тройка с резултата си от 4:03.59 минути.

Британецът Зарнел Хюз завоюва европейската купа в бягането на 200 метра при мъжете. 

На шампионата на Стария континент по лека атлетика в Мюнхен Хюз победи с време от 20.07 секунди. Хюз изпревари с цяла една десета сънародника си Натаниел Мичъл-Блейк, който авансово бе апетитен за любимец. Мичъл-Блейк обаче остана с второ време и бе очевидно отчаян от този факт след финала. 

Бронзовият орден стана владеене на италианеца Филипо Торту, който финишира за 20.27 секунди. Торту попречи на Чарлз Добсън да направи целия подиум английски, откакто 22-годишният спортист остана четвърти с 20.34 секунди.

При дамите златото в същата дисциплинираност бе за Муджинга Камбунджи. Швейцарката мина 200-метровата отдалеченост за 22.32 секунди, като чак в последните 30 метра съумя да се измъкне от двукратната европейска шампионка Дина Ашър-Смит. Британката остана втора с 22.43 секунди, а третото място завоюва датчанката Ида Карстофт с 22.72 секунди.

По обявата работи: Светослав Табаков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР