Акция на Националната агенция по приходите, провеждана към момента по

...
Акция на Националната агенция по приходите, провеждана към момента по
Коментари Харесай

НАП с проверки по неадекватни критерии съсипвала туроператори

Акция на Националната организация по приходите, провеждана все още във връзка с получените от страна на туроператорите от страната помощи поради коронавирус пандемията , провокира неодобрение в сектора. Това съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на сдружението на туроператорите в България Павлина Илиева.

Основният проблем - откакто от бранша са получили помощи поради внезапния спад в оборота им, Национална агенция за приходите почнали ударни инспекции, основавайки се, както считат туроператорите, на несъответстващи критерии. Стотици туроператорски компании са изправени пред риск да им бъдат конфискувани предоставени от страната средства, което ще докара до всеобщи банкрути, предизвестяват от браншовата асоциацията.

Туристическият бранш е най-пострадал от новите действителности, а де факто ще се наложи голям брой компании освен да върнат получените средства, а ще им бъде наложена 10% рента.

Проблемът - несъответстващи условия за доказване на оборот и доходи, считат от сектора.
 Пари има, само че не напълно: Туроператори на митинг
Пари има, само че не напълно: Туроператори на митинг

От браша още чакат обещаните 41,2 млн. лева обезщетения

" Имахме право да получим 10% отплата за интервала от 29 октомври 2020 до 12 ноември 2021 година. Към 11 януари пристигна обаче едно ново изискване - настояванията за обезщетения да бъдат учредени единствено на групови пътувания. Няма такова условие в Закона за туризма ", сподели Илиева.

Освен това било заложено като изискване още компаниите да предадат всички доклади за приходите и разноските си досега - това не било записано в изискванията за разпределяне на помощта. Друго несъответстващо, най-малко съгласно сектора условие - признавали се единствено изгубените разноски от пропуснати изгоди, т.е. екскурзии в чужбина, само че не и такива в България.

Туроператорите въпреки всичко таят вяра за разрешаване на проблема, като по тематиката ще проведат среща в Министерството на туризма в днешния ден.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР