Акциите в Азиатско-тихоокеанския регион поскъпват днес, като много от големите

...
Акциите в Азиатско-тихоокеанския регион поскъпват днес, като много от големите
Коментари Харесай

Ръст на акциите в Азия след поредна положителна сесия на Уолстрийт

Акциите в Азиатско-тихоокеанския район нарастват през днешния ден, като доста от огромните пазари в Азия остават затворени поради празниците към Лунната Нова година.

Японският показател Nikkei 225 през днешния ден регистрира покачване от 1.55%, до момента в който Topix набъбна с 1.82%.

Основният австралийски показател S&P/ASX 200 се увеличи с 1.17%. Ръстът пристигна, откакто шефът на Централната банка на Австралия Филип Лоу удостовери в свое изявление, че решението на банката неотдавна да постави завършек на програмата си за изкупуване на облигации “не значи, че следва нарастване на лихвите.”

“Осъзнавам, че в редица други страни приключването на програмата за изкупуване на облигации беше последвано или се чака да бъде последвано скоро по-късно от покачване на лихвите,” сподели Лоу. “Ниската инфлация в Австралия и ниският растеж на заплащането са основните аргументи ние да нямаме нужда да се движим паралелно с другите.”

Коментарът на Лоу идва в интервал, в който вложителите чакат стягане на паричната политика на водещи централни банки след близо две години на невиждани тласъци, написа CNBC.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI през днешния ден нараства с 0.29%.

Пазарите в континентален Китай, Хонконг, Сингапур и Южна Корея са затворени през днешния ден поради Лунната Нова година.

Вчера показателите на Уолстрийт записаха растеж в трети следващ ден. Dow Jones Industrial Average се увеличи с 273.38 пункта до 35 405.24 пункта, до момента в който S&P 500 набъбна с 0.69% до 4 546.54 пункта. Технологичният Nasdaq Composite добави 0.75% до 14 346 пункта.

Доларовият показател, който следи представянето на $ по отношение на шест други съществени валути, беше на равнище от 96.254, откакто падна от над 97 по-рано през седмицата.

Японската йена се разменяше при 114.72 по отношение на $, откакто по-рано през седмицата се търгуваше на равнище от 115.2. Австралийският $ се търгуваше на равнище от 0.7135 щатски $.

Цените на петрола нарастваха в ранната азиатска сесия, като фючърсите на брента отчитаха покачване от 0.25% до 89.38 $ за барел. Фючърсите на щатския лек недопечен нефт (WTI) се оскъпиха с 0.19% до 88.37 $ за барел.

Затягането на предлагането в международен мащаб и геополитическото напрежение в Източна Европа и Близкия Изток оскъпиха петрола с към 15% от началото на годината. В петък цените на суровината се покачиха до най-високите си равнища от октомври 2014 година, като брентът докосна 91.70 $ за барел, а WTI - 88.84 $.

Очакванията са, че на срещата си по-късно през днешния ден групата ОПЕК+ евентуално ще вземе решение да се придържа към актуалната си политика за леко нарастване на производството
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР