Активността в промишления сектор на еврозоната се ускори през декември

...
Активността в промишления сектор на еврозоната се ускори през декември
Коментари Харесай

Рекорден връх на промишлената активност в еврозоната

Активността в промишления бранш на еврозоната се форсира през декември до най-високо равнище от повече от две десетилетия насам, демонстрират дефинитивни данни от изследване на организация Markit, съвпадащи с предварителната оценка, осведоми БНР.

Промишленият PMI показател набъбна през декември до 60,6 пункта от 60,1 през ноември, като това съставлява най-хубавото движение на промишлена агресия в границите на еврозоната от повече от две десетилетия насам (от средата на 1997-а година, когато започва изследването на Markit) и задържане на показателя надалеч над значимото равнище от 50 пункта за 54-ти следващ месец (трайно задържане на промишления показател над това значимо равнище през всеки един от месеците от юли 2013-а година насам).

Индексът PMI, оценяващ единствено промишленото произвеждане, скочи до 62,2 пункта от 61,0 пункта през ноември, достигайки най-високо от 17 години насам. В същото време показателят на новите промишлени поръчки също удари дълголетен връх (най-високо равнище от април 2000-а година) от 61,5 пункта (спрямо 61,4 пункта месец по-рано), което е знак за положителен старта на индустрията в района и през новата година.

Промишленият взрив в еврозоната продължава да набира скорост през декември, достигайки рекордни равнища и това е причина за мощен старт на 2018-а година, уточни Крис Уилямсън, основен икономист на организация IHS Markit. Липсващият детайл в последното изследване продължава да бъде по-високата устойчива инфлация, само че има признаци, че натискът за повишение на цените се завръща последователно, добави той.

По-рано през днешния ден организация Markit показа резултати от свои изследвания за промишлената интензивност в отделените членове на еврозоната през последния месец на миналата година.

Немският индустриален PMI показател набъбна до исторически връх от 63,3 пункта по отношение на 62,5 пункта през ноември, потвърждавайки предварителната оценка. Аналогичният френски показател се увеличи през декември до 58,8 пункта от 57,7 пункта през предходния месец. Въпреки, че това е най-хубавото равнище на агресия в промишления бранш на страната от септември 2000-а година насам, окончателното изследване на организация Markit е по-слабо от прелиминарен показател на равнище от 59,3 пункта.

Промишленият PMI показател на Италия се намали до 57,4 пункта от 58,5 пункта през ноември (81-месечен връх), до момента в който аналогичният показател на Испания спадна до 55,8 пункта от 56,1 пункта месец по-рано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР