Не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск свързан с

...
Не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск свързан с
Коментари Харесай

Димитър Радев: Не виждаме непосредствен проблем с ипотечното кредитиране

" Не виждаме непосреден проблем, само че виждаме евентуален риск обвързван с ипотечното кредитиране. Целта на упражнението е да формализираме оценката на този риск и да подготвим банковия бранш за съответна реакция, в случай че този риск стартира да се материализира. " Това разяснява шефът на Българска народна банка Димитър Радев по време на изявление за Българска телеграфна агенция по въпроса за за използването на индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне на ипотечни заеми.

Масово, както и в кратковременен проект няма да има съществено наранени от това решение , твърди Радев, като прибавя, че следи съответна реакция от страна на банките през последната година и се надява това да продължи и във връзка с новото решение на Българска народна банка.

Решението е провокирало оживени първични мнения, което Радев счита за обикновено, поради обстоятелството, че " Българска народна банка за първи път ползва сходен метод ". Този метод съставлява прекосяване от режим на статистическо наблюдаване към режим на надзорно наблюдаване върху ипотечното кредитиране.

Макар да няма наложени наложителни равнища на индикаторите, Българска народна банка към този момент има рамка и механизми за такава смяна, в случай че тя се наложи.

Припомняме, че в понеделник управителният съвет на Българска народна банка излезе с предписание за банките и клоновете, обвързвано с минималния набор от индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне и предоговаряне на заеми. Тогава беше въведена и процедура за тримесечна отчетност за тези индикатори на самостоятелна и на консолидирана основа.

" България в Еврозоната. Кога? " - Възможно най-скоро, дава отговор Българска народна банка

Димитър Радев: България продължава да се лута в лабиринта на политическата криза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР