Българската народна банка не ограничава предоставянето на ипотечни кредити от

...
Българската народна банка не ограничава предоставянето на ипотечни кредити от
Коментари Харесай

БНБ не слага тавани на кредитите, а ескалира наблюдението

Българската национална банка не лимитира даването на ипотечни заеми от страна на банките, а само ескалира наблюдението. Това изясни гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев в изявление за Българска телеграфна агенция. Неговото изявление идва два дни, откакто централната банка заяви, че вкарва условие за банките в България да дават доклади за избрани елементи от своя ипотечен кредитен портфейл.

Мнозина обаче схванаха това като въвеждане на нови ограничения и по-скоро тавани в даването на заеми.
Българска народна банка вкарва механизъм за следене на отпусканите ипотечни заеми
С изявлението си в този момент Димитър Радев внесе разяснения като изясни, че не постанова наложителни равнища на индикаторите, а основава

основава нужната официална рамка и механизми да го създадем, в случай че това се наложи “.

Радев изясни, че с дейностите си централната банка минава от режим на статистическо наблюдаване към режим на надзорно наблюдаване и отчетност с условия към банките във връзка с изчисляването на индикаторите.

Ние не виждаме непосреден проблем, само че виждаме евентуален риск обвързван с ипотечното кредитиране. Целта на упражнението е да формализираме оценката на този риск и да подготвим банковия бранш за съответна реакция, в случай че този риск стартира да се материализира “, показва Радев.

Той изясни, че с този метод се приготвя бранша „ за работа при неподходящи развития на кредитния пазар, даже вероятността от сходни развития да наподобява минимална сега “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР