Ако сте почитатели на здравословното хранене, то сигурно старателно четете

...
Ако сте почитатели на здравословното хранене, то сигурно старателно четете
Коментари Харесай

Какво е МОМ - как се прави и къде се влага (машинно обезкостено месо)

Ако сте фенове на здравословното хранене, то несъмнено усърдно четете съставките на продуктите, които закупувате. Научили сте се да избягвате такива, които съдържат прекомерно доста Е-та в тях, както и странни съкращения, които даже не знаете какво значат.

В следните редове ще ви срещнем точно с едно такова редуциране, което малко консуматори са чували, а в същото време всички би трябвало да заобикалят. Ако държите на здравето си, несъмнено и в случай че не сте вегетарианци, тъй като то касае потребителите на месни артикули.

Става въпрос за съкращението МОМ, което произлиза от механично обособяване на месото. Пресните мръвки, които виждате изложени по комерсиалните щандове, без значение дали става въпрос за месо от бут, плешка и така нататък, идват до нас след транжиране на животинския скелет. По костите обаче остават жилки и дребни частици месо, което би могло да се употребява.

 МОМ кренвирши

За да може то да се отдели от костите, се ползва развой на подлагането му под налягане. В резултат структурата на остатъчния артикул се унищожава и то става толкоз оскъдно на протеини и други хранителни съставки, че мъчно би могло да се назова месо. Т. е. трансформира се в храна, която не съдържа съвсем никакви нутриенти и която не носи никакви изгоди нито за здравето ви, нито би ви заситила.

Има два метода за механично обособяване на месото от костите - посредством високо и посредством ниско налягане.

Извличането на месото от костите посредством високо налягане се използва само при изработката на храните за домашни любимци. В случай че имате куче или котка да вземем за пример, обърнете внимание какъв брой % месо се съдържа в консервата, която сте му купили. Бихме се изненадали, в случай че той надвишава 4- 5% (освен в случай че не закупувате единствено профилирана храна за любимеца си, която постоянно е по-скъпа от вашата собствена). Именно това съставлява механично отделеното месо посредством високо налягане.

Отделянето на месото от костите при по-ниско налягане е една концепция малко по-добър развой, при който въпреки всичко, в случай че се сдобиете с микроскоп, може и в действителност да откриете частици същинско месо. Нищожни частици.

За да си визиите малко по-нагледно по какъв начин наподобява отделеното месо посредством ниско налягане, е задоволително да си закупите кренвирши или по този начин обичаните на мнозина меки колбаси като Камчия или Хамбургски.

 Какво е МОМ

На фона на всичко казано дотук, ще приключим и с една относително добра вест, а тя е, че европейските закони не разрешават механичното обособяване на месо от малък и наедрял рогат добитък. Така че, в случай че ви се дояде салам от еленско месо да вземем за пример, то той би бил изработен от ръчно отделено месо и в действителност ще съдържа в себе си и протеините, и нутриентите, присъщи на същинското месо. Или най-малко по този начин би трябвало да бъде…

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР