Ако слушате песимистите, колаборационистите или руския президент Владимир Путин, перспективите

...
Ако слушате песимистите, колаборационистите или руския президент Владимир Путин, перспективите
Коментари Харесай

Войната | Офанзивата на Украйна приближава кулминацията си

Ако слушате песимистите, колаборационистите или съветския президент Владимир Путин, вероятностите пред лятната контраатака на Украйна са " мрачни " и на процедура тя към този момент се е провалила. Реалността е по-различна от това, с което пропагандата на Кремъл залива денонощно.

Ако отворите картата на бойните дейности, украинският прогрес от 15-20 км на юг по отношение на пролетната фронтова линия в Запорожие на пръв взор наподобява дребен. На процедура обаче силите на Киев би трябвало да изминат още единствено още към 10-15 км, с цел да реализиран първата си стратегическа цел, преодолявайки мощно укрепената трислойна " отбранителна линия на Суровикин " (кръстена на неотдавна разжалвания ген. Сергей Суровикин, изпратен в недружелюбност поради близостта си с ЧВК " Вагнер " и починалия Евгений Пригожин).

Осъществявайки това, те ще преминат към идната доста по-мобилна фаза на войната. При нея робуващите на " статична " теория съветски генерали ще попаднат в по-неизгодна позиция. Войските на Володимир Зеленски също по този начин не би трябвало и да изминават всичките към 100 км до крайбрежието на Азовско море, с цел да нарушат снабдяването на окупационните войски с гориво, муниции, подкрепления, храни и всичко друго, нужно за сполучливото водене на война.

Така че актуалната контраатака на Украйна навлиза в решителната си фаза, а развръзката ще стане забележима безусловно през идващите седмици. Армията на Киев към този момент проби първата укрепена линия на съветската защита, сега се бори на втората и сякаш разполага с задоволително време, с цел да преодолее последната трета. Ако съумеят да създадат това в границите на идващия месец-два, украинските въоръжени сили ще получат опция да маневрират свободно в тила на руснаците в Запорожието и Източен Херсон.
Реклама Война до момента в който... завали
Критичният фактор в тази ситуация обаче остава времето - и в двата смисъла на тази дума.

Решителният пробив би трябвало да бъде приключен преди началото на есенния кален сезон, който блокира придвижването на бойната техника отвън асфалтираните пътища. Ако Украйна не съумее да го направи задоволително бързо, дъждовете ще лимитират подвижността и на двете враждуващи страни. " Все още има релативно доста време, евентуално остават към 30 до 45 дни, подобаващи за бойни дейности, тъй че украинците не са завършили ", разяснява в този подтекст ген. Марк Мили, шеф на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати.

След началото на огромните дъждове Москва евентуално би получила 2-3 месеца " въздух " и опция да построи нови защитни линии в региона на незавършения пробив. Стратезите на Кремъл отлично осъзнават този факт, по тази причина хвърлят в багра последните си елитни сили в лицето на 76-а въздушнодесантна дивизия, която да предотврати превъзмогването на цялата ешелонирана защита при селищата Роботине, Новопрокопивка и Вербове. За момента климатичните условия по-скоро остават съдружник на Украйна.

Съдбата на актуалната контраатака очевидно ще се реши точно край Роботине, Новопрокопивка и Вербове. Първите две селища се намират по пътя към логистично значимия град Токмак, чиято блокада най-вероятно е програмата най-много на настоящето украинско нахлуване. Завземането на Вербове пък значително ще разреши да се заобиколи третата и последна укрепена защитна линия на фронта. Падането му би отпушило пътя към по-малкото стратегическо градче Велики Токмак - самобитна гара разпределителна в района, където се събират всички жп направления в Източен Херсон и Запорожието.
Реклама
Киев обаче сякаш приготвя и проект Б, ако не успее да реализира в точния момент търсения пробив. Според ген. Кирило Буданов - шеф на украинското военно разузнаване, настъпателните бойни дейности няма да се замразяват даже през есента и зимата. Нещо сходно се прави за първи път след окупирането на Крим през 2014 година Поне на доктрина това би трябвало да ограничи опциите на Кремъл да възвръща и усилва отбранителните линии, изключително по главната ос на актуалното контранастъпление към Токмак, Мелитопол, азовското крайбрежие и Кримския полуостров.

По този метод, в случай че се наложи повтаряне на актуалната контраатака напролет на 2024 година, Киев очевидно се надява да не стартира отново от нулата с пробиването на целия многослоен фронт.

" Мобилният " запас на Зеленски

Въпреки че не го обявява обществено, на доктрина Украйна би трябвало да разполага с значителен военнотехнически запас, който да хвърли напред, ако още тази есен въпреки всичко се стигне до срив на съветската защита и опция за мобилни бойни дейности по крайбрежието на Азовско море. На фронта към момента не сме видели огромна част от междинната и по-леката бронирана техника, която Западът е заречен на Киев. Големият въпрос е дали тя фактически към този момент е доставена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР