Ако се запазят до 10 януари настоящите ценови нива на

...
Ако се запазят до 10 януари настоящите ценови нива на
Коментари Харесай

Булгаргаз може да предложи поевтиняване на газа през февруари. Но, под условие

Ако се запазят до 10 януари актуалните ценови равнища на европейските газови пазари за доставка през февруари 2022 година в размер на 65 евро за мегаватчас, " Булгаргаз " ЕАД ще предложи планирана цена за идващия месец с 32 % по-ниска по отношение на одобрената за януари 2022 година, оповестиха от публичния снабдител.

На 11 януари " Булгаргаз " би трябвало да внесе предложение за одобряване на цена за февруари 2022 година, като тя ще отразява ценовите равнища на ценообразуващите съставни елементи по дълготрайните контракти към 10 януари. Окончателното предложение за цена за февруари 2022 година ще бъде импортирано от " Булгаргаз " за одобряване от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на 1 февруари и ще регистрира ценообразуващите съставни елементи по дълготрайните контракти към 31 януари.

Поредното повишаване на синьото гориво от 1 януари и то, с над 30% провокира рецензии от страна на премиера Кирил Петков, най-много към КЕВР, че не е съгласувал с държавното управление готвения ценови скок и не работи за ползите на жителите. Петков намира за голословно повишението на цените у нас в случай, че са намалели на международните пазари в последната седмица на 2021 г. 

От публичния снабдител показват, че в интервала от 10 декември 2021 година до 23 декември 2021 година цените на европейските газови пазари за доставка през януари 2022 година се покачиха доста от 93 евро на мегаватчас на 119 евро на мегаватчас. Едва след 23 декември цените започнаха да се намаляват. Намалението след 23 декември е било регистрирано в поправеното заявление, което " Булгаргаз " внесе на 1 януари 2022 година, в сходство с напътствията на КЕВР. В поправеното заявление са били включени отчетните данни към 31 декември 2021 година на съставените елементи, формиращи цената по дълготрайните контракти, включително и покачването на петролния съставен елемент, изясняват още от публичния снабдител.
В последна сметка даже и да се стигне до одобряване на цени, с 32% по-ниски за февруари, понижението ще върне цените почти на равнищата от 1 декември, когато вместо предстоящото съвсем нищожно покачване от 3%, синьото гориво нарастна с към 10%, до рекордните за страната ни 102, 33 лева за мегаватчас без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Междувременно цената на природния газ в Европа още веднъж потегли нагоре в хода на днешната търговия се  увеличи до над 1100 $ за 1000 кубични метра, демонстрират данните от интернационалната борса ICE.

Цените на февруарските фючърси на хъба Те Те Еф (TTF) в Нидерландия към 13:40 часа българско време са 97,800 евро за мегаватчас. Днешната търговия стартира на цена от 88 евро за мегаватчас, до момента в който през вчерашния ден борсата затвори при стойности от 80,434 евро за мегаватчас.

Общият растеж на цената от началото на търговията към този момент е над 21 %. Абсолютният ценови най-много беше реализиран на 21 декември 2021 година - 179,887 евро за мегаватчас. Тогава за първи път в историята стойностите на природния газ минаха границата от 2000 $ за 1000 куб. метра.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР