Ако приведе в действие заплахата си да удари 52 цели

...
Ако приведе в действие заплахата си да удари 52 цели
Коментари Харесай

Перлите на Иран - къде би могъл да се прицели Тръмп

Ако приведе в деяние опасността си да удари 52 цели в Иран, измежду които монументи на иранската просвета, Доналд Тръмп ще се озове в една ос на злото с талибаните и " Ислямска страна ", които лишиха на бъдещите генерации основни монументи на човешката цивилизация. През 2001 година талибаните взривиха гигантските скулптури на Буда в Бамян, датиращи от VI век. От 2014 година насам " Ислямска страна " унищожи джамии, светилища и други обекти в Ирак и Сирия, в това число в антична Палмира. В тази позорна компания скоро може да се подреди и американският президент.

Има ли американският президент визия какво може да загубим в Иран? Едва ли, само че евентуално не е единственият неграмотен по този въпрос. Иран е едва посещавана от западния екскурзиант страна, само че не тъй като й липсват забележителности. Обектите на международното културно завещание, посочени от ЮНЕСКО, организацията към  Организация на обединените нации, която управлява стратегия за неговота запазване, се 24 - повече, в сравнение с да вземем за пример в Гърция, и  тъкмо колкото в Съединени американски щати. Сред тях са някои от най-добре непокътнатите мостри на антична и средновековна архитектура.

Междувременно шефът на ЮНЕСКО Одре Азуле и английският външен министър Доминик Раб припомниха, че както Иран, по този начин и Съединени американски щати би трябвало да зачитат интернационалното право. По тематиката се включи и американският министър на защитата Марк Еспер. В понеделник той се опълчи на изказванията на президента Тръмп, като съобщи, че културни обекти в Иран няма да бъдат измежду военните цели на Съединени американски щати. А във вторник ръководителят на комитета по въоръжените сили в Сената Джеймс Инхоф е блокирал приемането на резолюция, която класифицира офанзивите против културни обекти като " военни закононарушения ".

Предвид заканите на Тръмп е някак иронично, още преди повече от 5 десетилетия точно Съединените щати подеха самодейността за запазване на забележителности с културно значение, която в последна сметка докара до световното съглашение, признато от ЮНЕСКО през 1972 година - и подписано както от Техеран, по този начин и от Вашингтон.

Персепол

Столицата на Ахеменидите от времето на Първата персийска империя е перлата на Иран - колосален комплекс от VI век преди Христа, планиран, с цел да впечатлява. Дарий I го въздига върху просторни издигнати тераси, с величествени стълбища, мраморни дворци и храмове. Градът е бил опустошаван нееднократно от неканени посетители, в това число Александър Велики, само че е останало задоволително и за Тръмп, в това число някои изумително непокътнати скулптури и барелефи на лъвове, бикове и митични същества.

 

Джамията " Шах Чераг "

Името й значи " цар на светлината " и тя изцяло го заслужава. С обичайната си осанка този пантеон от вътрешната страна е напълно затрупан със комплицирани геометрични фигури от огледална мозайка, които основават галактическа, извънземна приказност от светлина. Джамията е поклонническа реликва, само че за мнозина въздействието й върху сетивата припомня вътрешността на великанска диско топка.

 

Катедралата " Ванк "

Християнството в Иран има дълга история, която е неотлъчно обвързвана с Армения, с която страната граничи на северозапад. Три от най-старите църкви в района са в листата с културното завещание на ЮНЕСКО. Катедралата " Ванк ", наоколо до Исфахан, е излязла отдолу под ръцете на арменци, бягащи от войните с Османската империя през ХVII век. Интериорът е фантастична комбинация от фрески и позлатена дърворезба.

 

Мостовете на Исфахан

Чуждоземците се дивят на хубостта и изяществото на дългите, покрити мостове на остарялата иранска столица, строени основно през XVII век. Мостовете са достижение на инженерната мисъл, само че са замислени със съвършена функционалност. Импозантният 130-метров мост Каджу да вземем за пример е служил и за яз на река Заяндеруд, и за брод през нея, а централната му алея е предоставяла сянка за публичен живот и чаепиене.

 

Джамията на шейх Лотфолах, Исфахан

Това не е най-голямата джамия на града, само че е една от най-великолепно украсените, защото е строена за шахския двор, а не за простосмъртните. Нейните мозайки са измежду най-изящните в света, а куполът с неговите неразгадаемо комплицирани геометрични фигури е непостижим. Казват, че наподобява на опашката на паун - удостоверение за невъзпетите милиони часове труд и майсторство, вложени в него.

 

Светилището на имам Реза, Машхад

Това е най-голямата джамия в света и едно от най-светите места в най-светия град на Иран. Годишно той приема над 25 млн. поклонници. Разрушението на тази джамия няма да бъде простено от мюсюлманския свят. Комплексът сплотява джамии, градини, медресе, музей с скъпи исторически експонати, както и гробницата на имама (осмият имам на 12-те шиити).

 

Пасаргад

Първата столица на Ахеменидската империя, вдигната от Кир Велики. Ослепителните царски дворци са ситуирани измежду разточителни градини, набраздени от канали. Този авторитетен персийски жанр в парковото изкуство служи за първообраз на цяла Азия, въодушевява Тадж Махал в Индия и Алхамбра в Испания. От дворците не е останало доста, въпреки че измежду дребното непокътнати здания е хипотетичната гробница на самия Кир.

 

Гробницата на пророка Даниил

Дори да не е чел Библията, за която твърди, че е обичаната му книга, Тръмп евентуално е чувал за Даниил, пророкът, който укротява лъвовете. Даниил се уважава и в исляма, и в християнството и се допуска, че е заровен в античния ирански град Суза. Хрониките загатват гробницата за пръв път през ХII век, само че мястото е известно измежду поклонниците и през днешния ден.

 

Цитаделата на Бам

Най-голямата постройка от кирпич в света. Датира от шести век преди Христа. Повече наподобява на град, в сравнение с постройка и се разгръща върху 180 000 кв.м, с централна цитадела, заобиколена от улици, къщи и пазари, опасани със 7-метрови стени. Бам претърпя огромни провали при земетресението през 2003 година, само че от този момент е обект на интензивни възстановителни работи.

 

Кулата Гонбад е Кабус

Друг връх на иранската архитектура и жанр. Тази 50-метрова погребална кула датира от началото на ХI век и хиляда години по-късно остава най-високата тухлена кула на света. Дизайнът й е приятно изчистен - десетовърха звезда с конусовиден покрив без никакъв непотребен подробност, просто две ленти калиграфски надписи в подножието и на върха.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР