Ако предходните две зими бяха обгърнати в неизвестност заради пандемията

...
Ако предходните две зими бяха обгърнати в неизвестност заради пандемията
Коментари Харесай

Енергийна криза: Какъв е най-лошият сценарий за зимата?

Ако предходните две зими бяха обхванати в неопределеност поради пандемията от Covid-19, наближаващата носи не по-малко въпроси и паники. Този път сюжетът не включва ваксини, медикаменти и карантини, а напълно други провокации - режим на тока, по-слабо светещи лампи, проблеми с отоплението и вкупом с тях по-високи сметки.

Европейските държавни управления се пробват да се приготвят за зимата, прехвърляйки мислено и най-лошите условия, в които може да попаднат. Континентът е изправен пред остра енергийна рецесия. Тя може да се усложни още повече, в случай че Русия понижи в допълнение доставките, написа Euronews.

Въпреки че цените на газа неотдавна паднаха заради извънредно високите температури, съвсем цялостни газохранилища в Европейски Съюз и по-ниското от нормалното търсене, зимният мраз следва. Той ще аргументи проблеми безспорно. В такива условия държавните управления в Европа приканват потребителите да понижат търсенето и да се приготвят за най-лошото през зимните месеци.

Предвид обстоятелството, че газът е представлявал почти 20% от производството на електрическа енергия в Европейски Съюз през 2020 година, до момента в който към половината от газа, употребяван в Европа, се употребява за отопление на пространства през зимата, мнозина се питат какво може да се чака.

Как наподобява най-лошият сюжет за зимата в Европа?

Газът се употребява най-вече в индустрията, производството на електрическа енергия и отоплението на пространствата, като точно отоплението по опция би трябвало да се спре последно, споделя Джак Шарпълс, теоретичен помощник в Оксфордския институт за енергийни проучвания.

Това значи, че в случай че се предвижда студено време, евентуално ще има апел “първо към индустриалния бранш да понижи потреблението си “, споделя Ан-Софи Корбо, световен откривател в Центъра за световна енергийна политика на Колумбийския университет.

Енергоемките промишлености, като производството на стомана, стъкло или торове, могат да получат разпореждане да не употребяват газ или електричество в пиковите моменти на търсенето. На заводи пък може да бъде платено да затворят. Ако това не помогне за понижаване на търсенето по време на рецесия, може да има съкращения на доставките на газ за комерсиалните субекти, което значи, че магазините и предприятията може да би трябвало да затворят, отбелязва Шарпълс.

Страните в Европа могат също по този начин да проведат социална осведомителна акция за понижаване на потреблението.

Във Франция да вземем за пример потребителите могат да получат уведомление за понижаване на потреблението си в пиковите часове (сутрин и вечер) посредством системата EcoWatt, която мери потреблението на електрическа енергия в действително време. Съществуват и способи електропреносните сдружения да пестят сила, като да вземем за пример понижаване на напрежението.

Джауме Лофредо, старши чиновник по енергийна политика в Европейската организация на потребителите, предизвестява, че електрическите уреди може да работят по-зле от естественото, само че ще продължат да работят.

Намаляването на напрежението ще има по-сериозно влияние по-скоро върху промишлеността, в сравнение с върху потребителите. Френската социална електрическа компания Enedis осведоми жителите, че ще има 5% спад на напрежението, което леко ще понижи мощността на електрическите устройства. Мобилните телефони може да се зареждат по-бавно и да вземем за пример яркостта на електрическите крушки ще намалее.

Най-лошият сюжет измежду най-лошите прогнози планува непрекъснати спирания на тока.

Enedis, която ръководи 95% от разпределението на електрическа енергия във Франция, заяви пред Euronews, че локализирани, периодически спирания на електрозахранването ще се употребяват единствено като „ последна мярка “ - нещо, което не се е случвало през последните десетилетия. Тези дейности ще бъдат лимитирани до два часа на консуматор.

В Пакистан, където прекъсването на тока е нормална процедура, потребителите се уведомяват авансово, с цел да може да се приготвя, споделя Лофредо.

Ако дребен брой страни от Европейски Съюз се изправят пред прекъсване на тока, други биха могли да доставят генератори за електрическа енергия, означи на собствен ред комисарят Янез Ленарчич.

Страните от Европейски Съюз би трябвало да решат на кои промишлености да дадат приоритет при всеки сюжет на рецесия. Телекомуникационните лобита неотдавна приканиха държавните управления да ги освободят от всевъзможни спирания, с цел да поддържат интернета и мобилните телефонни услуги.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР