Ако попитате главния изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшахи, най-важното

...
Ако попитате главния изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшахи, най-важното
Коментари Харесай

Подценяваното умение, което отличава успешните лидери от всички останали

Ако попитате основния изпълнителен шеф на Uber Дара Хосровшахи, най-важното умеене на управителния състав не е решителността в сложни моменти или способността да раздаваш команди в залата – това е да бъдеш добър слушател.

" Слушането е толкоз подценявано умеене ", разяснява 54-годишният изпълнителен шеф по време на събитие за водачи в промишлеността, проведено от GE в Ню Йорк.

" Има всевъзможни курсове за управителни фрагменти, само че към момента не съм видял курс за слушане. И въпреки всичко общото, което съм виждал при ръководители, високо по стълбицата, е, че колкото по-високо се издигаш в една компания, толкоз по-малко в действителност знаеш за това, което в действителност се случва на място. ", съобщи Хосровшахи, представен от CNBC.

В диалог с основния изпълнителен шеф на Ford Джим Фарли, ръководителят на компанията за транспорт на пасажери акцентира смисъла на " разходките по коридорите " и директните диалози със чиновниците в другите екипи за създаване на по-позитивна и продуктивна работна среда.

" Виждам доста мениджъри, които ръководят съгласно основните индикатори за успеваемост, вместо да схващат повече за продукта, който доставят и по какъв начин той е изработен. Като ръководители, тъкмо вие би трябвало да давате този образец. ", добави шефът на Uber.

В разгара на пандемията даже самият Хосровшахи е работил като водач на Uber, с цел да научи повече и да усъвършенства работата на водачите.

Той не за пръв път акцентира, че слушането е извънредно значимо лидерско умеене.

В неотдавнашно изявление за Wall Street Journal той съобщи, че слушането е най-важното нещо, което е научил от един от своите ментори, медийния магнат Бари Дилър. " Той ви слуша доста деликатно, може да ви се опълчи и най-после и двамата ще си тръгнете от срещата, научили нещо. "

Сара Саркис, психолог, която работи с водачи от Fortune 100 в Exos, компания за коучинг на представянето, е изцяло съгласна с Хосровшахи. Това, което отличава хората с високи достижения от всички останали, споделя тя, е, че те са отличници в общуването – а дейното слушане е " значима, подценявана " част от това.

" Малко хора знаят по какъв начин да участват напълно в диалог и да дават отговор разумно на това, което другият споделя ", добавя Саркис.

За да станете по-добър слушател на работното място, тя предлага да практикувате рефлексивно слушане:

Обобщете това, което чувате и попитайте другия човек дали това е тъкмо обобщение на казаното от него.  И в случай че по време на диалога се изключвате или не разбирате какво е споделил събеседникът ви, задавайте отворени въпроси, като да вземем за пример: " С какво мога да ви оказа помощ? " или " Можете ли да ми дадете образец? ".

Това е умеене, което изисква процедура, само че откакто го усвоите, " можете да постигнете доста повече, когато хората, с които работите, се усещат видени, чути и подкрепени от вас ", поучава в умозаключение психологът.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР