Френската полиция е разбила студентски протест с искане за прекратяване

...
Френската полиция е разбила студентски протест с искане за прекратяване
Коментари Харесай

Френската полиция разби пропалестински студентски протест в Сорбоната

Френската полиция е разрушила студентски митинг с искане за преустановяване на израелските бомбардировки на Газа в един от най-известните университети в страната, заяви публицист от Агенция Франс Прес.

Органите на реда изтеглиха десетки стачкуващи от постройката на Сорбоната в Париж, откакто те бяха разпънали палатки вътре.

" Бяхме към 50 души, когато силите на реда нахлуха в двора ", сподели Реми, 20-годишен студент по история и география, който е взел участие в седящата стачка.

" Евакуацията беше много брутална, към 10 души бяха влачени по земята, само че нямаше арести ", сподели Реми, който не назова семейството си от боязън от репресии.

По-рано просветителните управляващи оповестиха, че студентите са разпънали 12 палатки в двора и коридора на университета, поради което изпитите са били анулирани. Един от студентите сподели, че те са сложили повече от 20 палатки.

Университетът заяви, че затваря, защото от обяд никой не е могъл да влезе в него.

Извън кампуса стачкуваха към 150 души.

" Газа, Сорбоната е с теб ", скандираха някои, държейки голямо палестинско знаме.

" Израел е палач ", викаха други.

" Ние сме тук, следвайки апела на студентите от Харвард и Колумбия ", сподели студентката от Сорбоната и активистка Лорелия Фрежо, базирайки се на сходни пропалестински седящи стачки в Съединените щати.

Протестът в Сорбоната идва след няколко сходни демонстрации в Sciences Po Париж, също един от най-престижните френски университети.

Рано на 26 април полицията разруши митинга пред университета.

Но протестиращите продължиха да седят и на идващия ден, преди управлението на университета да се съгласи скоро да организира вътрешен спор, в това число по отношение на правото на митинг.

На 7 октомври палестинската войнствена формация " Хамас " нападна Южен Израел, вследствие на което починаха към 1170 души, най-вече цивилни, съгласно броене на израелски данни.

Израел пресмята, че 129 заложници от общо 253, взети на 7 октомври, към момента се държат в Газа, в това число 34, които съгласно военните са мъртви.

По данни на министерството на опазването на здравето на ръководената от Хамас обсадена палестинска територия, ответната атака на Израел е лишила живота на минимум 34 488 души в Газа, най-вече дами и деца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР