Ако нямаме дигитална представа за онези образци на човешкото творчество,

...
Ако нямаме дигитална представа за онези образци на човешкото творчество,
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: Няма памет без дигитализация

„ Ако нямаме цифрова визия за тези мостри на човешкото творчество, които биват унищожавани при военни спорове или рискови обстановки, идните генерации  няма да познават облика на тези скъпи артефакти. Дигитализацията е това средство, с което можем да изучим, съхраним и разпространяваме културното завещание на Европа и света ”, това съобщи ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов през днешния ден по време на присъединяване си в  онлайн видеоконференция на тематика „ Дигитализация и нововъведения в региона на културното завещание – провокации и благоприятни условия ”. Форумът е проведен от Искра Михайлова, член на групата Обнови Европа в Европейския парламент.

Вежди Рашидов напомни, че персонално той още в първия си мандат като министър на културата през 2009 година дружно с тогавашния си френски сътрудник Фредерик Митеран е сложил в Брюксел тематиката за дигитализацията на движимото и недвижимото културно завещание и цифровизацията на литературното творчество.Още тогава предизвестията са били, че има заплаха от унищожаването на скъпи монументи при военни спорове в разнообразни елементи на света, както се случи години по-късно. „ Нали не се съмняваме, че унищожаването на Палмира е покруса освен за Сирия, а и за целия свят, нали знаем, че разбиването с чукове на статуите в музея в Мосул е окончателно заличаване на паметта, нали е безчовечие да сринеш със земята мавзолеите в Мали ”, посочи господин Рашидов. Той напомни и началото на Европейската мрежа за цифрови библиотеки  „ Европеана ”, положено преди десетина години в Брюксел, както и обстоятелството, че през днешния ден посредством този план е обезпечен достъп до близо 30 милиона единици с културно значение от над 2500 организации в Европейски Съюз. В изявлението си той уточни позитивни образци за цифровизация у нас, свързани с плана „ Глобални библиотеки ”, Програмата „ БГ – 08 ”, както и европроекти за цифровизация  на музейни експозиции.

„ Страните членки на Европейски Съюз синхронизират законодателството в региона на опазването на културното завещание, само че не постоянно строгите забрани могат да решат всички проблеми, би трябвало да търсим салдото сред спазването на законовите разпореждания, насърчаването на частната самодейност и разговора с специалистите и експертите ”, уточни Вежди Рашидов. Като ръководител на парламентарната Комисия по културата и медиите той към този момент организира поредност от срещи с сътрудниците си от парламентите в Германия, Италия, Франция, Чехия в търсене на най-хубавите форми за въвеждане на европейски стандарти в опазването на наследството и битката с трафика на артефакти. Вежди Рашидов предвижда, че плануваният за 2021 година специфичен бюджет  на Европейския съюз по програмата „ Хоризонт Европа ” ще бъде огромен тласък за разширение на дигитализацията на културното завещание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР