Тази лаборатория е модел за бъдещето на България като просперираща

...
Тази лаборатория е модел за бъдещето на България като просперираща
Коментари Харесай

Лабораторията по математична химия към Университет Проф. д-р Асен Златаров, чества 40 години от създаването си

Тази лаборатория е модел за бъдещето на България като просперираща високотехнологична страна, заяви президентът Румен Радев

Тържествено бе празнувана годишнината на Лабораторията по математична химия в Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ -  Бургас. Специалнен посетител на формалната гала бе прездентът на Република България Румен Радев.

„ За мен е чест да съм патрон на това знаково събитие за честването на 40 години от основаването на Лаборатория по математична химия в Бургаския държавен университет. Такива научни достижения трансформират България в съвременна страна, посредством готовност на интелектуалния капацитет и сливане на науката с практиката. Тази лаборатория е модел за бъдещето на България като просперираща високотехнологична страна. “, бяха думите на Румен Радев, президент на Р България.

По време на събитието бе прочетено Постановление за връчване на почетния знак на президента на Р България на проф. Мекенян.

Лабораторията по Математична химия към Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, Бургас празнува на 17 май 2024 година 40 - годишнината от своето основаване. Около четиридесет млади експерти, под управлението на нейния създател, проф. Ованес Мекенян, осъществят достижения в региона на моделирането на токсикологични и екологични резултати, посредством разработка на така наречен QSAR, математически модели, посредством които могат да се предвиждат физикохимичните и биологични реакции на веществата.

За своите изключителни достижения проф. Мекенян е почетен с премията “Питагор ” (2012 г.) и с влиятелната премия “Lifetime Achievement Award ” (2021 г.). През 2009 година е разгласен за почетен жител на Бургас.

„ Лабораторията е една от нашите емблеми, която е създала научни артикули, известни в целия свят и реализира симбиоза сред науката и практиката, като демонстрира по какъв начин може да се печели от просвета “, сподели ректорът на Университета проф. Христо Бозов, дм. Той пожела след 10 години, на 50-годишния празник на лабораторията, работещите в нея да са над 50 и честването да се състои в нова зала на университета.

Почетни посетители на събитието бяха проф. Мария Нейкова, регионален шеф на Бургас, Димитър Николов, кмет на Община Бургас, Михаил Ненов, зам.-кмет по „ Образование, опазване на здравето, обществени действия и юношески политики “ към Община Бургас, доктор Илко Семерджиев и доктор Милен Врабевски, членове на УС на настоятелството на университета, представители на Търговско индустриалната камара, някогашни ректори на Бургаския държавен университет.

„ За Бургас е чест и привилегия, че този неповторим екип работи на неговата територия. Проф. Мекенян и сътрудниците му са горделивост за нашия град. “, бяха думите на Димитър Николов, кмет на Община Бургас при поднасянето на почетния плакет „ Компас “ на видния академик.

Проф. Мекенян показа, че ръководената от него лаборатория е международен водач в научното направление „ Прогностична токсикология “. Той посочи, че следва сключването на нови контракти сред лабораторията и водещи международни концерни. 

Завладяващ факт е, че в лабораторията непрекъснато се образоват експерти по индустриална химия от целия свят. Над двадесет международни компании употребяват квалифицирания от нея програмен продукт и заплащат годишен лиценз.

Мария Нейкова, която е регионален шеф на Бургас сервира на проф. Мекенян най- високото отличие на регионалната администрация.

Професор Мекенян получи още голям брой оценки и награди. Ректорът на университета му връчи Кристалния приз на висшето образователно заведение. От своя страна проф. Мекенян сервира плакети на почетните посетители и другари на лабораторията.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР