Ако новата власт иска да промени състоянието в Министерството на

...
Ако новата власт иска да промени състоянието в Министерството на
Коментари Харесай

Журналист: В МВнР има наследени от различни управления хора, които трудно общуват помежду си

" Ако новата власт желае да промени положението в Министерството на външните работи, би трябвало да премине към професионализъм - и назначенията, и уволненията да бъдат професионални ". Това сподели пред БНР интернационалният наблюдаващ и публицист от " Сега " Светослав Терзиев по отношение на решението на държавното управление да отзове Пламен Георгиев - консул във Валенсия.

По думите на Терзиев в Министерство на външните работи има наследени от разнообразни ръководства хора, които мъчно поддържат връзка между тях:

" Това значи, че и мъчно вършат политика и обща дипломация, което не е добре за България, тъй като не би трябвало да има по външната политика разнобой. Не е добре за дипломацията, тъй като демонстрира, че не професионалните качества, а други имат по-голямо значение, и още - няма опция за кариерно развиване, което да демонстрира, че индивидът пораства професионално в своята област ".

Според него министърът на външните работи Теодора Генчовска би трябвало да направи по-общ обзор на фрагментите в Министерство на външните работи.

" България има доста малко поле за външнополитическа изява, тъй като е член на по-големи съюзи - НАТО и Европейски Съюз, в които тези въпроси се вземат решение общо. Може би Македония е една сфера, в която може да прояви своята лична външна политика, и тъкмо там да демонстрира импровизации - приказва прекомерно зле за нея, като за дарба да прави външна политика. По-голяма въздържаност от политиците няма да е непотребна ", разяснява журналистът и акцентира, че България има интерес Северна Македония да стане член на Европейския съюз.

" Само с едно просто " Да " на България няма да се промени нищо в държанието на РСМ, в противен случай - ще се сътвори усещане, че България е слаба и не може да пази позициите си. Проблемът е, че през цялото време София не назова какво тъкмо желае от Скопие, какъв е казусът. Това не беше разбрано от нашите сътрудници от Европейски Съюз и по тази причина България изпадна в изолираност ".

Той акцентира, че България е трябвало да уточни, че казусът с РСМ не е единствено исторически, а и в отношението към българите и българското, в дискриминирането към жителите в РСМ, които не крият българския си генезис.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР