Ако не сте от късметлиите, които могат да си позволяват

...
Ако не сте от късметлиите, които могат да си позволяват
Коментари Харесай

8 часа не стигат: По-важно е да имате по-кратък, но стабилен режим на сън

Ако не сте от късметлиите, които могат да си разрешават по осем часа сън постоянно, не губете вяра. Това не значи, че безусловно ви чакат заболявания и ранна гибел.  

Ново изследване, изследващо връзката сред съня и качеството на живот, стига до извода, че надалеч по-важно е да заспивате в избран час, в сравнение с да следите продължителността, написа The Wall Street Journal.

Резултатите от изследването, публикувано в изданието Sleep, способстват за по-добро схващане на връзката сред регулярността на съня и общата дълготрайност на живота. Оказва се, че повече значение имат не часовете, а цикълът, при който тялото е неподвижен.  

„ Струва ми се, че до момента пропускахме половината значими неща “, споделя неврологът Марк Уолкър от Центъра за проучване на съня към университета „ Бъркли “ в Калифорния. По думите му въпросите към редовността на съня са „ избухнали “ като една от най-важните тематики в региона.

Да спиш осем часа всеки ден е сложна задача. Между работата, фамилните отговорности и всичко останало, което би трябвало да се свърши, постоянно на човек му остава по-малко време за отмора. Данните за Съединени американски щати да вземем за пример сочат, че над 1/3 от американците не могат да изпълнят считаните за златен стандарт сред 7 и 9 часа сън. Около 20% споделят, че рядко или съвсем в никакъв случай не се разсънват отпочинали.

При хората, които спят постоянно, без значение от продължителността, рискът от ранна гибел е с 20% до 48% по-малък спрямо тези, които почиват безредно (макар и „ един път на 100 години “ да вземат по 8 часа сън) твърди се в изследването.

Какво се схваща под неточен сън?

Това е спане, прекъсвано от чести събуждания. Също – безредни дрямки и заспиване в разнообразни часове на денонощието. Резултатите от това изследване не се пробват да отрекат постигнатото от науката до момента. Но те прибавят независим аршин за качеството на съня – редовността, макар че и продължителността си остава значим фактор.

„ Хората, които имат дълъг и непрестанен сън, са сложени в най-нисък риск, споделя един от съавторите на изследването – Ангъс Бърнс от Медицинското учебно заведение в Харвард. И въпреки всичко, акцентира той – късият и постоянен сън е мотив за по-малко терзания, в сравнение с продължителният, само че с прекъсвания и с спирания.

Това е много добра вест за тези, които по този начин или другояче не могат да спят по осем часа.

„ Много хора са притиснати от работата и други задания. Ако могат да спят най-малко постоянно, значи вършат нещо за здравето си “, изяснява Бърнс.

На базата на тези заключения обаче се появяват нови въпроси. Какви са следствията от постоянно, само че прекомерно малко спане? Ако да вземем за пример се спи по 3-4 часа всяка нощ, не е ли това даже по-лошо от нередовния и дълъг сън?

Друго проучване от 2023 година, оповестено в здравното издание QJM, изследва какъв брой постоянно хората имат проблеми със заспиването и дали одобряват лекарства, с цел да решат този проблем. Установява се, че здравословно спящите живеят по-дълго с 4.7 години (при мъжете) и 2.4 години (при жените).

„ Не е нужно да спите по идеалния метод (редовно, по осем часа), с цел да намалите риска. Но колкото по-дълго поддържате най-благоприятен режим, толкоз по-голямо ще е въздействието върху вашето здраве и дългоденствие “, споделя доктор Франк Киан, експерт по сърдечно-съдови болести в Бостънския медицински център и един от създателите на това изследване.

Въпросите за съня и тяхната връзка с дълголетието събират от ден на ден последователи през последните години. Това е една от най-обсъжданите тематики измежду членовете на Фейсбук групата Life Extension and Anti-Aging, споделя админът ѝ Нилс Осмар.

През септември в групата е пусната анкета, чиито резултатите сочат, че единствено 1% от членовете на общността не считат съня за основен за здравето и дълголетието им.

Дори да приемем обаче, че заспиването е относително елементарно (а то в доста случаи не е), решението да си легнеш е друга тематика. Ако имате да довършите значими задания, да отговорите на насъбрани имейли, да решите фамилен спор или да планирате нещо значимо, не може просто да зарежете всичко.

Ето за какво построяването на табиет да се отправяте за сън в несъмнено време е от изключителна значимост.

Имайте поради обаче, че даже и първенците по здравословно спане не съумяват да си лягат по часовник. Всъщност амплитудите от към час-два в часовете за заспиване и пробуждане не са проблем, споделя Бърнс.

Марк Уолкър от университета „ Бъркли “ дава няколко съвета за създаване на табиет.

Той предлага да се настрои алармата на телефона за напомняне 60-90 минути преди часа за лягане. Да се угасят 2/3 от светлините в жилището, а спалнята да се поддържа хладна. Медитацията може да помогне на хора, склонни да размишляват или да вършат равносметка на свършеното денем преди сън показва той и добавя:

„ Заспиването не става с натискане на копче. Мозъкът има потребност от време, с цел да се успокои. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР