Ако има нов протест, ще го оглавят синдикатите, а не

...
Ако има нов протест, ще го оглавят синдикатите, а не
Коментари Харесай

Изборите да бъдат проведени в два дни

Ако има нов митинг, ще го оглавят синдикатите, а не триото Хората сега не мислят за избори, а по какъв начин да преминат през зимата, споделя Антоний Гълъбов в особено изявление за вестник " СТАНДАРТ

- Доцент Гълъбов, прези-дентът Румен Радев насрочи датата за бъ-дещите избори. Според Вас трябваше ли да бъде преместена за по-нататък и това ще докара ли до по-ниска изборна интензивност?
- Много мъчно е да се каже, само че персонално аз считам, че президентът Радев избърза. Защото той би трябвало да насрочи тази дата 60 дни  преди изборите, а той го направи месец и половина по-рано. Според мен той трябваше да изчака по какъв начин вървят нещата при имунизациите и какво се случва с преодоляването на обществената рецесия. Но по този начин или другояче това е негово решение, избрал е първата допустима дата, а това за мен няма рационален мотив.
- Мислите ли, че това може да докара до по-ниска изборна интензивност предвид на пандемията?
- Засега е много мъчно да се отговори на този въпрос. Първото, от което зависи, е по какъв начин ще се развие пандемичната обстановка, а другото - какви условия ще бъдат основани на самите избори. Аз считам, че е рационално да се мисли по посока на избори в границите на два дни, както и вероятно

да се употребяват физкултурните салони на учебните заведения
с цел да бъдат подсигурени нужните отстояния сред хората и да има опция да се провежда процесът. Но в случай че този развой е и с машинно гласоподаване, рационалното е да се провежда в два поредни дни.
- Дали хората са подготвени за машинното гласоподаване?
- Засега не съм уверен, тъй като значително зависи и от това какъв вид машина ще бъде определена. Ако тя значително припомня устройства, с които множеството хора привикнаха - от вида на банкомати и по този начин нататък, това може би ще понижи броя на хората, които не биха могли да се оправят с машинния избор. Но при всички положения самият развой на гласоподаването най-вероятно ще се удължи. Така че това е още един мотив да се мисли за избори в два поредни дни.
- Според Вашите наблюдения какви са настройките на хората сега?
- Аз считам, че хората не мислят за избори сега. Онова, което в този момент е доста по-голям фокус на вниманието им, е по какъв начин да преминат през зимните месеци. Поне към този момент

всички резултати, които виждаме,  са декор, не предизборни настройки.

- Ако има несъответстващи стопански и обществени ограничения, това ще отблъсне ли част от гласоподавателите?
- Трудно е да се реши, тъй като разноските за семействата ще се разпределят при започване на идната година и едвам тогава хората ще могат да преценяват доколко имат стопански проблеми. Но образецът, който имаме най-близо до нас, са изборите в Румъния, които минаха при доста ниска изборна интензивност. Така че по-вероятно е да вървим към този сюжет.
- По-ниска изборна интензивност сякаш към този момент няма накъде?
- Доколкото съумях да се ориентирам, изборната интензивност в Румъния е била над 30 на 100, а ние не сме слизали толкоз ниско, нормално се задържаме над 40 %. Според мен, в случай че се основат нужните условия, толкоз хора биха излезли и в този момент на избори. Но това зависи както от развиването на обстановката, по този начин и от вида акции, които ще се ориентират партиите. Защото, в случай че продължи изключителната противоепидемична конюнктура, това допуска

друг дизайн на самата предизборна акция
- На този стадий по какъв начин бихте могли да коментирате държанието на ГЕРБ и ограниченията, които подхваща държавното управление?
- Струва ми се, че хората още веднъж сякаш се активизираха и са подготвени да съблюдават ограниченията. Намаляха хората, които не носят вярно маски. Има изпитание от страна на обществото да се реализира резултат и е доста значимо това да не бъде компрометирано. Да не се сътвори усещането, че лишенията, на които се подлагат част от българските жители, няма да бъдат оценени.
- Имах поради по-скоро социално-икономическите ограничения, които се подхващат за отплата на хората. Очаква се срив в някои сектори.
-  Всъщност едвам в този момент се появиха по-обезпокоителни данни за повишаване на броя на безработните. Иначе, като изключим тези сектори, които бяха на практика спрени, като че ли картината е по-обнадеждаваща от упованията.

Аз персонално не чакам срив - по-скоро обособени браншове ще забавят развиването си
и ще бъде доста значимо по какъв начин ще съумеят да се възстановят.
- Протестите затихнаха. Каква съгласно Вас е повода да не съумеят?
- Моето пояснение за техния крах е в това, че им беше заложен прекомерно невисок небосвод. Хоризонтът, който им зададе президентът Румен Радев остана неизменен - само с настояването за оставка на държавното управление и на основния прокурор. Така че митингът не се разви като цивилен, не съумя да изведе свои представители и да формулира спомагателни претенции. И този невисок небосвод докара до това, че той изгуби силата си прекомерно бързо.
- Смятате ли, че може да има нов митинг вследствие на социално-икономическа рецесия?
-  В този си тип, митинг не може да има, защото той бе структуриран прекомерно необятно, прекомерно многопосочно. Ако се появи сериозен стопански и обществен проблем, считам, че там към този момент на напред във времето ще излязат синдикатите, а не " Отровно трио ", " Изправи се, БГ ", майки и всички останали групи, участващи в сегашните митинги. Така че

в този си тип този митинг нямаше по какъв начин да успее
и нямаше никаква вероятност. Оттук-нататък, аз се надявам да не се стигне до това, само че в случай че зародят съществени стопански усложнения, по-скоро синдикатите ще поемат сходна роля.
- А мислите ли, че в идващия парламент броят на политическите сили ще бъде по-голям?
- Да, сякаш вървим към по-фрагментиран парламент с повече фракции, в сравнение с настоящия, и това ще дава отговор на действителната обстановка в обществото. Ние към този момент сме имали парламент с осем фракции. Но предварителните сондажи не са електорални, тъй като хората, както споделих, още не мислят за избори.
- Кои от извънпарламентарните имат късмет въз основата на тези сондажи?
- " Демократична България " има шанса да влезе в Народното събрание. Има деклариран интерес и благосклонности към партията на Слави Трифонов, само че напълно различен въпрос е, че този интерес е деклариран от групи, които не са задоволително дисциплинирани в желанието си да гласоподават. Там има известно изместване сред декларирано желание и действително деяние. " Отровното трио " също има интерес към основаване на някакъв политически съюз, основават локални структури, което значи, че евентуално ще се явят на избори. Може би с Мая Манолова, може би с други политически обединения. Смятам, че и Обединените патриоти във вид на съюз сред Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ имат късмет да  влязат в Народното събрание, които значи, че

вървим към седем или осем фракции в новия парламент
а това значи по-трудно реализиране на единодушие.
- И съдружно държавно управление.
- И доста сериозен проблем през цялото време - основаването на болшинство.
- Какво мислите за плана на Цветан Цветанов? Може ли да отдели структури на ГЕРБ, като се има поради, че преди време той отговаряше за тяхното основаване?
- Така е, към този момент виждаме, че обособени структури на ГЕРБ минаха към " Републиканци за България ". Същественият въпрос е дали по апаратен път тази организация ще се опита да притегли гласове, или ще се ориентира да притегли и разнообразни групи от колебаещи се гласоподаватели. Поне към този момент като че ли виждаме, че господин Цветанов се пробва да притегли част от гласоподавателите на ГЕРБ. А това лимитира опциите му.
- А какви са вероятностите за Българска социалистическа партия?
- Моделът " Радикална съпротива непременно " не е печеливш. Българска социалистическа партия не събира спомагателна поддръжка и като че ли наподобява, че не я търси. А в случай че продължи в тази посока,

Българска социалистическа партия няма късмет да реализира по-добър резултат от ГЕРБ
Важно е да се има поради и това, че в изказването на Румен Радев изаше обезпокоителни детайли за подготовка на публичното мнение за неприемане на изборния резултат от страна на някоя от политическите партии, което би основало политическа рецесия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР