Хърватия е сред 10-те най-търсени туристически дестинации, показва проучване на

...
Хърватия е сред 10-те най-търсени туристически дестинации, показва проучване на
Коментари Харесай

Според проучване на Европейската туристическа комисия Хърватия е сред 10-те най-търсени туристически дестинации

Хърватия е измежду 10-те най-търсени туристически дестинации, демонстрира изследване на Европейската туристическа комисия (ETC), заяви Хина. Проучването беше показано на среща на борда на шефовете на ETC в литовския град Каунас. На срещата участва шефът на Хърватския туристически ръб (HTZ) Кристиян Станишич, който е и вицепрезидент на ETC.

Проучването удостоверява нашите позитивни упования за туризма през 2024 година Досега тази година данните от системата eVisitor също демонстрираха, че Хърватия е измежду най-търсените европейски дестинации с повече от 3,4 милиона визити на туристи и 10,4 милиона нощувки, което е нарастване надлежно с 11 и 10 % в съпоставяне със същото време на предходната година, сподели Станишич.

Той уточни, че на срещата на ETC са разисквани целите на Европа за интервала от 2024 до 2029 година с акцент върху устойчивостта и зеления преход, конкурентоспособността и дигитализацията, както и настоящите геополитически и пазарни трендове.

Станишич означи, че изследването на ETC е извършено на 10 европейски пазара, без да включва страни като Словения, Чехия, Словакия и Унгария, където Хърватия е водеща задгранична туристическа дестинация за летни ваканции. Той уточни, че в случай че тези страни са били включени в изследването, резултатите за Хърватия биха били още по-добри.

Проучването на ETC е извършено през април измежду извадка от близо 6000 възрастни в 10 страни - Германия, Обединеното кралство, Франция, Холандия, Италия, Белгия, Швейцария, Испания, Полша и Австрия. Седемдесет и пет % от интервюираните, или с 3 % повече спрямо 2023 година, декларират, че възнамеряват да пътуват сред май и октомври 2024 година, 60 на 100 възнамеряват да подхващат най-малко едно пътешестване в Европа. Четиридесет и четири % са декларирали, че ще пътуват през юли или август, а 36 на 100 ще изберат пътувания на море, следвани от тези, които показват градски почивки, живописни гледки, локална кухня, културни атракции и забележителности.

Хърватия е на седмо място измежду 10-те най-хубави европейски ваканционни дестинации. Италия и Испания са отпред в листата и са следвани от Франция, Гърция, Германия и Португалия. Хърватия е следвана от Австрия, Обединеното кралство и Турция. ETC предвижда, че напролет и лятото на 2024 година Гърция, Португалия и Хърватия ще одобряват повече нови гости, в сравнение с други дестинации.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР