Ако допреди няколко години изкуствен интелект звучеше като нещо неясно

...
Ако допреди няколко години изкуствен интелект звучеше като нещо неясно
Коментари Харесай

Защо съм оптимист за бъдещето на AI: Възгледите на Бил Гейтс година напред

Ако допреди няколко години изкуствен интелект звучеше като нещо неразбираемо от бъдещето или ни препращаше към едноименния филм на Стивън Спилбърг, през днешния ден това е технология, която безусловно държим в ръцете си посредством мобилните приложения на телефона и използваме в необятен набор действия - от писане на училищен домашни до животоспасяващи интервенции в медицината.

Какво обаче е бъдещето на изкуствения разсъдък?

CNN разгласява мнението на Бил Гейтс – един от най-влиятелните софтуерни водачи на нашето съвремие и един от най-богатите хора на планетата, човеколюбец и съпредседател на фондация " Бил и Мелинда Гейтс ".

Статията е приспособена от писмото на Бил Гейтс " Година напред " и показва неговите лични възгледи за AI, прецизира медията.



Вълнуващо и объркващо време

„ Тази година за първи път използвах изкуствен интелект за работа, а освен като оригиналност.

Подозирам, че същото важи и за доста хора. В момента сме при започване на голям софтуерен преход.

Това е вълнуващо и объркващо време, изпълнено с несигурносткак изкуственият разсъдък ще се образува през идващите години - само че въпреки всичко е по-ясно от всеки път по какъв начин изкуственият разсъдък може да се употребява за възстановяване на продуктивността и разширение на достъпа до обучение, грижи за психологичното здраве и други

Работата ми постоянно се е основавала на една съществена концепция: нововъведенията са ключът към напредъка.

Ето за какво сътворих Microsoft. Затова преди повече от две десетилетия с Мелинда създадохме фондация " Гейтс ". И по тази причина животът по света се е подобрил толкоз доста през последния век.

От 2000 година насам светът е понижил съвсем на половина броя на децата, които умират преди да навършат пет години - и нововъведенията са една от главните аргументи за това.

Учените измислиха нови способи за произвеждане на ваксини, които са по-бързи и по-евтини, само че също толкоз безвредни.

Те създадоха нови механизми за доставка, които работят в най-отдалечените места по света, което разреши да се обзет повече деца и сътвориха нови ваксини, които защищават децата от смъртоносни болести като ротавирус.

Максимално влияние в свят с лимитирани запаси

В свят с лимитирани запаси би трябвало да се намерят способи за реализиране на оптимално влияние.

Иновациите са ключът към добиване на оптималната изгода от всеки изхарчен $. А изкуственият разсъдък е на път да форсира новите открития с движение, което не сме виждали до момента.

Едно от най-големите въздействия до момента е върху основаването на нови медикаменти.

Инструментите на изкуствения разсъдък могат доста да ускорят процеса на разкриване на медикаменти и някои компании към този момент работят по медикаменти за рак, създадени по този метод.

Ключов приоритет на фондация " Гейтс " в региона на AI е да подсигурява, че тези принадлежности се употребяват и за справяне със здравни проблеми като СПИН, туберкулоза и малария, които непропорционално засягат най-бедните в света.

Вярвам, че има голям капацитет за потребление на AI за възстановяване на живота в страните с ниски и междинни приходи.

Наскоро се срещнах с няколко новатори от разрастващите се страни по време на пътешестване до Сенегал. Те вършат невероятни проучвания в региона на AI с желанието един ден те да бъдат от изгода на хората в техните лични общности.

Голяма част от тяхната работа е към момента в най-ранните стадии на развиване, само че тя приготвя почвата за голям софтуерен взрив по-късно през това десетилетие.

Впечатляващо е да се види какъв брой доста творчество се влага в работата.

Екипите, с които се срещнах, изследват по какъв начин AI може да се бори с устойчиви на антибиотици патогени, да оказва помощ на хората да правят оценка по-добре риска от ХИВ, да прави здравната информация по-достъпна за здравните служащи и други

Поразен съм от метода, по който новаторите от разрастващите се страни се пробват да се оправят с някои от най-големите провокации, пред които са изправени техните лични общности.

Вижте тази ужасяваща статистика: На всеки две минути една жена умира при раждане или по време на бременност. Екип от Индия се надява да употребява изкуствен интелект, с цел да усъвършенства възможностите.

Големият езиков модел на ARMMAN един ден ще работи като копилот за здравните служащи, които лекуват високорискови бременности. Той може да се употребява както на британски, по този начин и на телугу, а най-готиното е, че автоматизирано се приспособява към равнището на опит на индивида, който го употребява – без значение дали сте напълно нова здравна сестра или акушерка с десетилетия опит.

Предстои ни дълъг път

Предстои дълъг път за планове като тези.

Остават обилни спънки, като да вземем за пример по какъв начин да се усилят плановете, без да се жертва качеството и по какъв начин да се обезпечи подобаващ достъп, с цел да се подсигурява, че те ще останат функционални във времето.

За да извлечем оптималната изгода от тях, би трябвало да се оправим с някои от необятните опасности, свързани с AI, в това число по какъв начин да предотвратим предубежденията и халюцинациите.

Халюцинациите се отнасят до случаите, когато системата на AI  уверено изрича някакво изказване, което просто не е правилно, което може да бъде пагубно в медицински подтекст.

Въпреки че някои откриватели считат, че халюцинациите са проблем, характерен на технологията на AI, аз не съм склонен.

Оптимист съм, че с течение на времето моделите на AI могат да бъдат научени да разграничават обстоятелствата от измислиците. OpenAI да вземем за пример прави обещаваща работа в тази тенденция. (Microsoft е главен вложител и сътрудник в OpenAI.)

Трябва също по този начин да сме сигурни, че продуктите с изкуствен интелект са пригодени за хората, които ще ги употребяват.

Например, аз съм разчувствуван от един учебен помощник, основан на AI, наименуван Somanasi.

Образователните принадлежности с изкуствен интелект са зашеметяващи, тъй като са съобразени с всеки обособен възпитаник, а Somanasi - което на суахили значи " учим дружно " - ще даде тези преимущества на учениците в Кения.

Той е създаден по този начин, че да подхожда на локалната образователна стратегия, както и предвид на културния подтекст, тъй че да се усеща прочут на учениците, които го употребяват.

" Вдъхновява ме фактът, че толкоз доста откриватели към този момент мислят за това по какъв начин да внедрим нови технологии в страните с ниски и междинни приходи.

Умни вложения за по-справедлив свят

Ако създадем умни вложения в този момент, AI може да направи света по-справедлив.  Смятам, че в страни с високи приходи като Съединени американски щати остават 18-24 месеца до на потребление на AI от популацията като цяло. В африканските страни чакам да забележим сходно равнище на потребление след към три години. Това към момента е огромна разлика, само че тя е доста по-кратка от времето, което сме следили при други нововъведения.

Намаляването на това закъснение е от основно значение за понижаване на неравенството по света.

Дори и в сложни времена, не мога да не се усещам оптимист за бъдещето, когато мисля за това по какъв начин AI може да се употребява, с цел да доближат изменящите се технологии до хората, които се нуждаят от тях, по-бързо от всеки път. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР