Ако държавата не ни компенсира за неколкократното увеличение на цените

...
Ако държавата не ни компенсира за неколкократното увеличение на цените
Коментари Харесай

За опасност от фалити на топлофикации по време на отоплителния сезон предупреди директорът на ТЕЦ Бургас

„ Ако страната не ни компенсира за неколкократното нарастване на цените на природния газ, предстоят банкрути на газови топлофикации. Няма по какъв начин цената на главното ни гориво да се увеличи 10 пъти, да вдигнем цената минимално и да издържим финансово! “ предизвести за следващ път изпълнителният шеф на Топлофикация Бургас инж. Христин Илиев.

            Изказването на шефа на сдружението идва в отговор на голямото повишаване на природния газ през последната година. Именно синьото гориво е главната суровина за произвеждане на топлинна и електрическа сила в Топлофикация Бургас, както и в още няколко български топлофикации.
-->
            „ Миналия септември покачването на цената на природния газ към този момент беше почнало, само че въпреки всичко тогава плащахме 69,40лв за кубик, а сега цената е 354,03 лева. До преди няколко месеца получавахме обезщетения, само че от юни стопираха, макар че възходът на цената на главното ни гориво продължава. Все по-трудно става да поддържаме естествена индустриална активност и не знаем какъв брой дълго ще издържим в случай че страната не ни помогне. Притеснени сме, както за работните места на хилядите заети в газови топлофикации в България, а и действителният риск доста българи да останат без най-евтината алтернатива за отопление в разгара на зимата! “ сподели инж. Христин Илиев.

            Енергийният специалист инж. Христин Илиев изясни, че цената на природния газ не е единствената причина за желаните обезщетения, само че е главната.

            „ В последната година безусловно всички артикули, материали, консумативи и така нататък нарастнаха. Да, в доста градове цените на парното бяха нараснали с двуцифрен %, само че в Топлофикация Бургас успяхме да задържим цената. Поскъпването при нас е под половин %, само че това не значи, че не изпитваме финансови усложнения. Просто за нас главен целта е ползата на нашите клиенти. Не клиентите са тези, които би трябвало да заплащат високи цени за парно и топла вода. Държавата би трябвало да ни окаже финансова помощ! “ сподели инж. Христин Илиев.

            Инж.Христин Илиев е безапелационен, че понижението на цената на природния газ за месец октомври по никакъв метод няма да помогне на сдруженията да си стъпят на краката, тъй като понижението е прекомерно малко на фона на общото повишаване на природния газ.

            „ Надявам се, че стартирането на газовия терминал ще окаже позитивен резултат върху цените, само че в случай че не се намерят нови снабдители, подготвени да обезпечат нужните количества за цяла Европа на допустими цени, евентуално казусът ще се задълбочи и темпът на повишаване на цените ще стане още по-голям. Все отново идва зимата, когато потреблението е доста по-високо и търсенето ще нарастне. “ сподели инж. Христин Илиев.

            Припомняме, че от Асоциация на топлофикационните сдружения пресметнаха, че в случай че не бъдат планувани обезщетения за производителите на сила за високите цени на природния газ, се чака след 1 януари повишаването на парното и топлата вода да е към 60%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР