Почти половината (45%) от ражданията на майки под 15-годишна възраст

...
Почти половината (45%) от ражданията на майки под 15-годишна възраст
Коментари Харесай

На Румъния се падат 45% от ражданията на деца от майки тийнейджърки в ЕС

Почти половината (45%) от ражданията на майки под 15-годишна възраст в страните от Европейския съюз (ЕС) идват от Румъния, където едно от всеки 10 новородени има майка тийнейджърка. Това сочат резултатите от скорошно изследване на неправителствената организация Save the Children (Спаси децата), написа romania-insider.com.

Едва 4,59% от ражданията в Европейски Съюз са били в Румъния през 2022 година, само че, както излиза наяве от проучването, доста огромен дял от тях се пада на майки, които не са навършили 15 години.

Едно от всеки три девойки, които сега са малолетни майки или бременни, е забременяло за първи път на към 15-годишна възраст или по-малко под нея, съгласно същото изследване.

Друга констатация от проучването е, че множеството фамилии на девойките, които са малолетни майки или бременни, попадат в категорията на тежката беднотия – 70% от малолетните бременни дами и 52% от малолетните майки заявяват, че нямат месечни персонални приходи.

Всяка трета бременна жена в неравностойно състояние не минава медицински прегледи, а в съвсем всички случаи бременността не е планувана от тийнейджърките и се претърпява от тях като травматично събитие, сочат данните от изследването.

Всяка шеста малолетна бременна жена не е ходила на фамилен доктор или гинеколог по време на бременността, с цел да се наблюдава вътреутробното развиване на детето. Срамът и безпаричието са главните аргументи малолетните да не се съветват с гинеколог.

Данните от изследването са показани по време на дебата, проведен от Save the Children и Здравната комисия на румънския Сенат, в който са взели участие представители на държавните институции – Сената, Камарата на депутатите, специалисти от кабинета на министър-председателя, Националната здравноосигурителна каса, Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и Националния орган за отбрана правата на децата и осиновяването (ANPDCA).
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР