Агроминистърът Явор Гечев обяви в понеделник, че ведомството му ще

...
Агроминистърът Явор Гечев обяви в понеделник, че ведомството му ще
Коментари Харесай

ДАЛИ? Властта проверява съдийката Даниела Дончева с баровска къща от фонд „Земеделие”

Агроминистърът Явор Гечев разгласи в понеделник, че ведомството му ще направи инспекция на информацията, че фамилията на ръководителя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева има къща с басейн в село Долна Баня, финансирана по Програмата за развиване на селските региони. Къщата е финансирана с 236 000 лева, както преди дни заяви проверяващият уебсайт Bird.bg.

„ Ще имам уговорката категорично да създадем инспекция, ще се самосезираме и ще изпратим резултатите в допълнение “, съобщи Гечев.

Имотът е благосъстоятелност на компанията на мъжа на Дончева – Илия Карамучев. Финасирането е получено от сдружението му “Далия-08 ”. В него съучастник е и майката на арбитър Дончева.

Според Bird.bg компанията е отчитала нулеви разноски за личен състав. До 2016 година, когато изтича мониторингът върху плана са записани доходи от 98 хиляди лева

Mediapool изпрати въпроси до арбитър Дончева дали парцелът е бил употребен по предопределение като къща за посетители. От Софийския апелативен съд дадоха отговор, че тя не има персонален парцел къща за посетители.

„ Дружеството, благосъстоятелност на брачна половинка на арбитър Дончева, има парцел, който е бил финансиран от Държавен фонд „ Земеделие ”. Той е употребен като туристическа къща за посетители в изискуемия програмен интервал, за което са осъществявани съответните инспекции от способените органи “, обявиха оттова.

Реклама

Агроминистърът напомни в понеделник, че субсидирането на къщите за посетители с европари е спряно още преди 7 години.

„ В момента къщите за посетители са спрени от Програмата за развиване на селските региони, тъй като мярката беше опорочена във времето. Държавен фонд „ Земеделие “ желае връщане на средства при нас 50% от къщите за посетители “, разяснява земеделският министър.

През пролетта на тази година стана ясно, че Брюксел чака България да възвърне 28.7 млн. евро от средствата, обезпечени от бюджета на Европейски Съюз, за създаване на така наречен „ къщи за посетители “.

Изграждането на къщите, целеше да обезпечи различна претовареност в селските региони отвън земеделието. Оказа се обаче, че огромна част от къщите не се употребяват за туризъм, а подозренията са, че с европарите са издигнати персонални вили. Някои от субсидираните къщите за посетители се оказаха, че на лица, близки до властта.

Тогава генералният шеф на службата за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ) Вилле Итала съобщи, че у нас 746 къщи за посетители са получили над 103 милиона евро дотация. От тях 377 са били тествани и нито една от тях не извършва поставените цели за нашарване на икономическите действия на районно ниво и за откриване на работни места.

Отделно от това българските управляващи са ревизирали 288 къщи и за 253 са открили нарушавания – 88 на 100.

Итала добави, че за 158 къщи е предложено вложените средства от Европейски Съюз да бъдат върнати напълно.

Общо 456 къщи не са били тествани, тъй като периодите за това са изтекли, разясни той. Изградилите къщи по европрограмата имат обвързване да поддържат инвестицията – 5 години. Именно този период при тези планове към този момент е бил изминал и по тази причина те не са подлежали на инспекция.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР