Агонията с подготовката на гигантския космически телескоп на НАСА “Джеймс

...
Агонията с подготовката на гигантския космически телескоп на НАСА “Джеймс
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб взе съвсем да се разпада – винтове и гайки падат от него, не се знае откъде точно…

Агонията с подготовката на гигантския галактически телескоп на НАСА “Джеймс Уеб ” към този момент стартира да се трансформира в комедия. На 3-ти май програмният шеф на телескопа Грег Робинсън оповести по време на презентация [1], че някакви “винтове и гайки ” наподобява да са паднали, до момента в който телескопът бил подлаган на последните тествания в постройките на Нортроп Груман.

Техниците са се натъкнали на падналите елементи откакто полетната платформа и слънчевият щит били преместени от една камера за акустични проби към друга камера за вибрационни проби.

Проблемът никак не е прелестен, изключително откакто на 27-ми март НАСА оповести следващото отсрочване за телескопа от края на 2018 за 2020 година. Напомням на читателите, че съгласно първичните проекти през 1997 година телескопът трябваше да коства $0.5 милиарда и да лети през 2007 година. Общо имаме 13-годишно отсрочване, а вложените средства вече достигнат $8.8 милиарда.

Понеже бюджетът на НАСА е стеснен, през последните години организацията трябваше да намира всевъзможни различни способи за финансиране на проблематичния телескоп. Средства бяха орязвани от други задачи и наливани в “Джеймс Уеб ”. Заради “Джеймс Уеб ” НАСА се отхвърли и от присъединяване в програмата на Европейската галактическа организация “ЕкзоМарс ”, най-важния план за търсенето на живот на Марс, и през днешния ден тази стратегия се организира взаимно сред ЕКА и Русия със напълно минимално американско присъединяване. 

Гигантското жълто огледало на телескопа “Джеймс Уеб ”. Credit: NASA/Chris Gunn

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР