Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) подписа договори с френския Институт

...
Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) подписа договори с френския Институт
Коментари Харесай

Външни експерти ще следят ядреното гориво на АЕЦ Козлодуй

Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) подписа контракти с френския Институт за нуклеарна сигурност и радиационна отбрана (IRSN) и с чешко-украински консорциум за даване на външна експертиза на определени доклади от разбора на сигурността за лицензиране на ново нуклеарно гориво RWFA, създадено от " Уестингхаус " (Westinghouse), за блок 5 на АЕЦ " Козлодуй ". Това оповестиха от АЯР.

IRSN ще извърши експертиза на общо 20 доклада, които обгръщат разбори на сигурността, свързани с целия витален цикъл на горивото, а точно: машинален, хидравличен и термо-механичен план на нуклеарното гориво RWFA; разбор на държанието на горивото при пораждане на аварии; нуклеарна сигурност при транспортно-технологични интервенции и при предпазване на нуклеарното гориво.

Чешко-украинският консорциум ще даде експертиза на доклада за съвместимостта на новото нуклеарно гориво със системата за вътрешнореакторен надзор на 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Резултатите от експертизите ще се употребяват от АЯР за нуклеарно контролиране в процеса на взимане на регулаторно решение за лицензиране на новия вид нуклеарно гориво за блок 5 на АЕЦ " Козлодуй ", се показва още в известието.

На 2 август АЯР приключи прегледа за официална прецизност на подаденото от АЕЦ " Козлодуй " заявление за издаване на позволение за осъществяване на поетапен преход на блок 5 на нуклеарната електроцентрала към употреба с нов вид нуклеарно гориво RWFA, създадено от " Уестингхаус ". При направения обзор бе открито, че АЕЦ " Козлодуй " не е показала два документа – план на изменение на глава 15 " Анализ на повредите " от Отчета за разбор на сигурността и план на изменение на административна директива " Изготвяне на доклади с неутронно-физични характерности на реактор " ВВЕР-1000 ".

В края на предходната година АЕЦ " Козлодуй " ЕАД и " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " подписаха контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5 блок на атомната ни централа. В средата на 2024 година се чака да бъде заредено горивото на " Уестингхаус ", като тази година би трябвало да бъде получен цялостният лиценз на нуклеарното гориво.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР