АЕЦ Козлодуй - нови мощности ЕАД и американската компания Нюскейл

...
АЕЦ Козлодуй - нови мощности ЕАД и американската компания Нюскейл
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй сключи споразумение за малки американски реактори

" АЕЦ Козлодуй - нови мощности " ЕАД и американската компания " Нюскейл пауър " (NuScale Power) са се споразумели да работят дружно за оценка на опциите за монтиране на площадката на българската централа на новаторската технология за дребни модулни реактори (SMR), се споделя в известие от сряда.

Базираната край Портланд, щата Орегон, компания и " " АЕЦ Козлодуй - нови мощности " са подписали рамково съглашение (меморандум за съгласие или MOU) в търсене на " дълготрайно решение за чиста сила за България ". Съобщението бе публикувано от американците, само че в сряда не бе оповестено на интернет уеб страницата на българското сдружение.

NuScale ще помогне в партньорството за изследвания и разбори, в това число за създаването на планов график, икономическо мотивиране и установяване цената на характерен план. Американците са подготвени да сътрудничат и за проектирането, лицензирането и други взаимно контрактувани действия за евентуално създаване на нуклеарна мощ в Козлодуй.

Любопитно в тази ситуация е темпото, с което се развива този интерес от българска страна, откакто министър председателят Бойко Борисов приказва за Седми блок в Козлодуй от 10 години. Другото, изискващо пояснение, е че е подписан меморандум с компания, която няма издигнат нито един реактор, до момента в който непрестанно се приказва за " рационално потребление " на оборудването, купено за АЕЦ " Белене ".

На 13 октомври 2020 година министър председателят Бойко Борисов изненадващо споделя при посещаване на поляна край АЕЦ " Козлодуй ", че там ще е Седми блок на централата и то с американски реактор.
На 14 октомври 2020 година Министерският съвет даде мандат на АЕЦ " Козлодуй " да стартира договаряния с американски компании, разработващи авангардни планове на нуклеарната енергетика.
На 4 декември 2020 година дипломат Херо Мустафа бе в Козлодуй, след което в известието се говореше за " изследване на опциите за създаване на нова нуклеарна мощ посредством потребление на нови нуклеарни технологии за дребни модулни реактори ".

На 20 януари 2021 година на съвещание на Министерски съвет се приказва за огромни блокове като двата съветски за Белене и американския AP 1000, изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов споделя, че до 10 години " можем да пуснем един нов блок " и чак в края на известието се загатват и дребните модулни реактори.

От близо 10 години мажоритарен притежател в " Нюскейл " е огромният строителен холдинг " Флуор " (Fluor Corporation) от Ървинг, щата Тексас, само че от 2013 година компанията е получила стотици милиони долари финансиране и от министерството на енергетиката на Съединени американски щати. Още тогава медиите разясняват, че корпорацията навлиза в технологиите на дребните модулни реактори, които са считани за бъдещето на нуклеарната енергетика, изключително за селски и отдалечени региони. Освен това се твърди, че Fluor има правата за строителство на дребните реактори на " Нюскейл ".

На 28 август 2020 година Комисията за нуклеарно контролиране на Съединени американски щати афишира след траяла 42 месеца инспекция, че утвърждава SMR дизайна на " Нюскейл " с категорично увещание, че това не съставлява позволение да се строи или оперира реактор. Компанията споделя в известието си от сряда, че това е първият и единствен дизайн на подобен реактор, утвърден в Съединени американски щати. След което добавя, че ще даде на клиент първия си модул през 2027 година
Става дума за проектите на Utah Associated Municipal Power Systems да построи такива блокове до изследователска лаборатория на министерството на енергетиката на Съединени американски щати в Айдахо фолс, щата Айдахо.

Всеки модул е 50-мегаватов (разработват се и 60 и 77-мегаватови, само че още не са минали през регулатор) и с размери почти 3 на 20 метра, като те би трябвало да могат да се свързват между тях. Централата в Айдахо, да вземем за пример, е планувана за 12 дребни реактора или общо 600 мегавата, само че има и версии с 4 или 6 блока.

" Добре разбрана е нуждата да се вкара безвреден и еластичен енергиен източник на площадката в Козлодуй ", споделя изпълнителният шеф Любен Маринов, представен в известието. SMR на NuScale е един от най-хубавите разновидности за реализиране европейските и българските цели за либерализиран енергиен пазар, възстановяване сигурността на енергийните доставки и прибавяне на забележителна стойност към националния Брутният вътрешен продукт ", добавя той.

" Безопасната и позволяваща смяна на мащаба технология на NuScale е съвършено решение за България до момента в който тя търси разширение и нашарване на енергийния си портфейл ", разяснява и Джон Хопкинс, президент и изпълнителен шеф на " Нюскейл пауър ".

Компанията е дейна в Източна Европа от две години насам. През март 2019 година тя подписа със Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (SNN SA) рамково съглашение за вероятно създаване на централа в Румъния. През септември същата година последва същия меморандум с чешкия енергиен колос ČEZ Group, а през февруари 2020 година - с Украинския държавен теоретичен и механически център за нуклеарна и радиационна сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР