Администрацията на Министерски съвет отрича да е сключвала договор с

...
Администрацията на Министерски съвет отрича да е сключвала договор с
Коментари Харесай

Министерски съвет: Не сме сключвали договор със създателя на шпионския софтуер Пегас

Администрацията на Министерски съвет отхвърля да е сключвала контракт с израелската компания NSO Group, създала шпионския програмен продукт „ Пегас “, оповестиха за БГНЕС от държавната пресслужба.

Шпионският програмен продукт „ Пегас “, който стана повода за величествен международен скандал, е разработван от израелска компания, която е имала свои клонове в България и Кипър.

„ Българска връзка “

NSO Group заяви, че е изнасяла програмата според експортните правила на България, Израел и Кипър. " NSO Group взима насериозно етичните съображения, контролирана е от режимите по експортен надзор на Израел, Кипър и България и продава единствено на тествани клиенти на държавното управление “, съобщи БГНЕС, като цитира изказване на компанията, оповестено от английския вестник „ Гардиън “.

Кипърският клон на компанията е бил затворен през август предходната година. От самата NSO Group са обяснили това с преструктуриране на бизнеса. Бивши нейни чиновници от Кипър декларирали, че тя има още една база, която се намира в България.

През май 2019 година неправителствената организация Access Now е алармирала управляващите в България и Кипър, призовавайки ги да извърнат внимание на износа на компанията заради злоупотребите с технологията на NSO Group.

Скандалът

Световният скандал избухна след разкритието, че хиляди публицисти и политици в целия свят са били шпионирани от държавните управления на другия страни, употребявайки техните iPhone или телефони с Android. Разследването на „ Гардиън “, „ Вашингтон пост “, „ Монд “ и 16 други медии разкри, че шпионският програмен продукт на NSO Group „ Пегас “ може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без притежателят да е наясно.

„ Пегас “ може да се конфигурира отдалечено, без да е належащо да се подвежда потребителя да го изтегли и откакто е включен, телефонът е дейно шпиониран. Той може да обезпечи достъп до приложения като WhatsApp, Telegram и Signal и известия, имейли, текстови известия, GPS данни и листата с контакти на телефона. „ Пегас “ дава опция на тези, които правят наблюдаване върху задачата, не просто да наблюдават обекта и да схванат с кого беседва и защо, само че също по този начин да имат достъп до компрометиращи изображения и информация, с които може да бъде изнудван или унизен.

Потребители на софтуера са били репресивни режими, в това число Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Азербайджан.

Коя е NSO Group?

Това е основана в Израел компания, която лицензира програмен продукт за наблюдаване на държавни организации. Компанията споделя, че нейният програмен продукт " Пегас " дава скъпа услуга, защото технологията за криптиране значи, че нарушителите и терористите са застрашени. Софтуерът работи скрито на смарт телефони, хвърляйки светлина върху това, което вършат притежателите им.

Главният изпълнителен шеф Шалев Хулио е съосновател на компанията през 2010 година Компанията предлага и други принадлежности, които намират места, където се употребяват телефони, пазят от безпилотни летателни апарати и дават данни на правоприлагащите органи.

NSO Group е забъркана в други случаи с хаквания, в това число докладвани от създателя на „ Амазон “ Джеф Безос през 2018 година Саудитски отстъпник съди компанията през 2018 година за хипотетичната ѝ роля в хакване на устройство, принадлежащо на журналиста Джамал Хашоги, който беше погубен в саудитското посолство в Турция същата година.

Какво е „ Пегас “?

„ Пегас “ е най-известният артикул на NSO. Той може да бъде конфигуриран отдалечено, без да е належащо в миналото да се отваря документ или връзка към уеб страница. Той разкрива всичко на клиентите на NSO, които го управляват - текстови известия, фотоси, имейли, видеоклипове, описи с контакти - и може да записва телефонни позвънявания. Той може също по този начин скрито да включи микрофона и камерите на телефона, с цел да основава нови записи.

„ Пегас “ не трябва да се употребява за гонене на деятели, публицисти и политици.

„ NSO Group лицензира своите артикули единствено за държавни разследващи и правоприлагащи организации с единствената цел да предотврати и проверява гнет и тежки закононарушения “, се споделя на уеб страницата на компанията. „ Нашият развой на инспекция надвишава законовите и регулаторни условия, с цел да подсигурява законното потребление на нашата технология, както е проектирана. “

Правозащитната организация Amnesty International обаче документира в детайли по какъв начин е проследила компрометирани смарт телефони до NSO Group. Citizen Lab, канадска организация за сигурност в Университета в Торонто, съобщи, че без значение е удостоверила заключенията на Amnesty International след изследване на данните за бекъп на телефони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР