Административният съд във Враца излезе с решение по делото, което

...
Административният съд във Враца излезе с решение по делото, което
Коментари Харесай

Прекратяването на правомощията на Ценко Чоков като кмет е законно

Административният съд във Враца излезе с решение по делото, което кметът на врачанското село Галиче заведе против Общинската изборна комисия в Бяла Слатина, осведоми „ Дарик “.

Ценко Чоков подаде тъжба против решението на ОИК за предварителното преустановяване на пълномощията му като кмет на селото. Чоков смята, че решението на ОИК е незаконосъобразно, защото превратно са тълкувани обстоятелствата и събитията при вземането му и това е довело да погрешно използване на материалния закон. Отправено е искане към съда да анулира оспореното решение.

Ответната страна – Общинска изборна комисия Бяла Слатина, представлявана от ръководителя си, оспорва жалбата и желае същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а решението на ОИК да бъде доказано от съда.

Участващият в делото прокурор от Окръжна прокуратура-Враца дава умозаключение за неоснователност на жалбата, като декларира, че напълно споделя изложените в решението на ОИК претекстове.

В хода на правосъдния надзор за правомерност съдът извърши инспекция на обжалваното решение на всички законови учредения. От събраните по делото доказателства се открива, че решението е постановено от способен орган в осъществяване на дадените му пълномощия.

Правилно е прибавен и материалният закон, защото според член 42, алинея 1, т. 10 от ЗМСМА продължителната неспособност на кмета на кметство да извършва отговорностите си, даже по справедливи аргументи, се глоби с предварително преустановяване на пълномощията. Точно и напълно комисията е изпълнила дадените от съда инструкции за вярното пояснение и използване на закона.

При по този начин откритото съдът намира, че решение № 227/06.10.2017 година на ОИК-Бяла Слатина, с което предварително са прекъснати пълномощията на кмета на с. Галиче е вярно, постановено в сходство с материалния закон и при съблюдаване на процесуалните правила, заради което го удостоверява, а жалбата като неоснователна оставя без почитание.

Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен период от оповестяването му.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР