Административният съд в София-град отмени спорното решение на Централната избирателна

...
Административният съд в София-град отмени спорното решение на Централната избирателна
Коментари Харесай

Съдът отмени решението на ЦИК, което засекретява резултата от машинното гласуване

Административният съд в София-град анулира противоречивото решение на Централната изборна комисия (ЦИК) за метода, по който ще се регистрират резултатите от вота на 2 април от секционните изборни комисии.

Според решението в протоколите от броенето трябваше да се записва от гласуването с хартиени бюлетини и с машини, само че не и какъв брой гласове са получени по единия и по другия метод.

беше взето на 20 февруари с 11 гласа от 15-членната комисия при нужни най-малко 10. " За " гласоподаваха представителите, номинирани от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и двама от " ИТН ".

В резултат един от двамата представители на ЦИК - Цветозар Томов (номиниран от ДБ), се отдръпна от тази си функционалност, тъй като не може да пази обществено сходни решения. Той сподели, че по този начин ще се заплаши честността и сигурността на изборния развой и на процедура се " засекретява " резултатът от машинния избор.

Коалицията „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ и новата коалиция „ Левица “, в която вземат участие групировката на Мая Манолова " Изправи се.БГ ", " Движение 21 " на Татяна Дончева, АБВ на Румен Петков и други някогашни социалисти, незабавно апелираха решението на ЦИК. Те се мотивираха, че има риск вотът да бъде изопачен.

Административният съд дефинира навън съвещание, че жалбите са основателни. Сега ЦИК би трябвало още веднъж да дефинира по какъв начин ще се попълнят финалните протоколи с резултатите от секционните изборни комисии. Другият вид е ЦИК да апелира пред Върховния административен съд.

Възможно е да бъде признато предлагането на зам.-председателя на комисията Росица Матева (номинирана от " Изправи се.БГ) в протоколите, които се попълнят в секциите, да има три графи: за броя на хартиените бюлетини, за броя на машинните бюлетини и за общия брой от двата типа гласоподаване. Именно това предложение на Матева, което е по концепция на Обществения съвет към ЦИК, бе отхвърлено в понеделник.

Въпреки че излъчените от партията членове на ЦИК гласоподаваха " за " анулираното от съда решение, от ГЕРБ оповестиха, че нямат нищо общо и че молят изборната комисия да го премисли.

Не е ясно по какъв начин ще гласоподават излъчените от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ след решението на съда, в случай че въпросът се върне в ЦИК. Аргументът до момента беше, че със записването единствено на сбора от преброените подадени бюлетини ще се опростят изборните протоколи и това защищава от неточности. Отхвърлиха и причините за ограничение на прозрачността на вота посредством анулираното от съда решение.

ЦИК взима решения с болшинство от 2/3 от състава си или с най-малко 10 гласа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР