15 Юни Наред с физическата годност, когнитивните умения започват да

...
15 Юни Наред с физическата годност, когнитивните умения започват да
Коментари Харесай

Футболните вратари може да се оценяват по движенията на очите

15 Юни
Наред с физическата валидност, когнитивните умения стартират да играят все по-важна роля в доста спортове. Изследванията демонстрират, че спортистите от висок клас имат положителни когнитивни умения, които им оказват помощ да реализират по-добри резултати в надпреварите. Когато вземат решения, специалистите образно правят оценка обстановката по-ефективно, бързо анализирайки и интерпретирайки образни сигнали.

Днес спортните психически проучвания все по-често употребяват най-новите достижения в компютърната област, в това число устройства за виртуална действителност, интерфейсни устройства (тракери за виртуална действителност, скачащи придвижвания и др.), както и устройства за биометрично различаване (следене на очи). Изследвания изискват извънредно реален режим на показване, който разрешава естествено придвижване на очите по време на диагностиката.

В свое проучване група учени от Германия демонстрираха подиуми, снимани на терена през очила за виртуална действителност на 12 експертни футболни вратари, 10 играчи от междинната класа и 13 начинаещи. Всички подиуми са показани от позиция на еднакъв същински вратар и завършват след противоположен пас към него.

Въз основа на придвижванията на очите на всеки състезател, се дефинира равнището на уменията посредством способи въз основата на машинно образование. Получените резултати демонстрират, че придвижванията на очите са високо информативни и разрешават да се класифицира равнището на вратаря с много висока акуратност, която съгласно откривателите доближава 78,2%. Резултатите от теста акцентират значимостта на системите за следене на очите и машинното образование и други сфери, като криминалистиката и проправят пътя за по-нататъшна когнитивна диагностика и бъдещи системи за образование.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР