92% от българите оценяват положително външната политика на кабинета „Борисов

...
92% от българите оценяват положително външната политика на кабинета „Борисов
Коментари Харесай

Институт за политика: 92% оценяват положително външната политика на кабинета „Борисов 3“

92% от българите правят оценка позитивно външната политика на кабинета „ Борисов 3 “.

От тях напълно я поддържат 44%, измежду които доминират младежите (18-45 г.), както и самоопределящите се сред център и извънредно дясното политическо пространство. Това сочат резултатите от последното изследване на Институт за политика.

До известна степен позитивно отношение имат 47,9 на 100, а негативно - 7,9%.

90% от интервюираните намират положителна смяна във външната ни политика след последните парламентарни избори.

66% от интервюираните смятат, че интернационалната интензивност способства за вътрешната непоклатимост на страната.

По отношение на Турция 65% предизвикват положителните междусъседски връзки , само че при изрично отстояване на позициите на България.

Интересно е, че 35% държат на добросъседство с Турция непременно . Това са най-вече хората с ниска просветителна степен (основно и начално образование) и необятния политически център, показват от института.

Изследването регистрира преобладаващо очакване (89%) за близки, другарски и градивни връзки с Русия . 39% от интервюираните настояват, че тя е наш другар и славянското приятелство е незаличимо.

50% са на мнение, че участието ни в Европейски Съюз и НАТО не би трябвало да въздейства върху положителните връзки сред двете страни. Най-положително, предстоящо, са настроени хората над 46-годишна възраст. Само 4,7% са крайни в отрицателната си настройка към Русия.

Нагласите на българите във връзка с Съединени американски щати са разнообразни спрямо тези към Турция и Русия. Ключовите думи тук са „ народна власт “ и „ ползи “. 44% от изследваните лица одобряват Щатите като притежател на демокрацията. Това са главно дейното население (18-55г.) и самоопределящите се в политическото пространство център - извънредно дясно.

50% са тези, които считат, че ръководейки се от личните си ползи, Съединени американски щати се интересуват и от България . Така разсъждават по-зрелите хора (над 45-годишна възраст) и самоопределящите се от център към извънредно лявото политическо пространство.

Съоснователи на Института за политика са проф. Антоанета Христова, ръководител на Управителния съвет, шеф на Института за проучване на популацията индивида в Българска академия на науките, и Калина Крумова – изпълнителен шеф, икономист, публицист и депутат през 2009-2013 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР