900-годишният град Джоуджуан – Венеция на Изтока“. Древният китайски град

...
900-годишният град Джоуджуан – Венеция на Изтока“. Древният китайски град
Коментари Харесай

900-годишният град Джоуджуан – „Венеция на Изтока“

900-годишният град Джоуджуан – „ Венеция на Изтока “. Древният китайски град Джоуджуан, на повече от 900 години, наподобява по същия метод, както в далечното минало. Разделен и заобиколен от езера, реки и канали, той е прочут с множеството си каменни мостове и непокътнати здания, мостри на обичайна китайска архитектура.

В Джоуджуан има към 1000 семейства, които живеят в остарели къщи от времето на династия Мин, Цин и Република Китай от началото на 20-и век. Градът е ситуиран на 38 км югоизточно от центъра на град Суджоу и е на 2 часа път с кола от Шанхай.

Старите здания, мостовете, лодките, занаятите и невероятните водни пейзажи вършат града доста специфичен. Всички къщи в Джоуджуан са издигнати на брега на реката, свързани с мостове и улици. Всяко семейство във водния град има личен пристан.

Тук туристите се посрещат с вкусна храна, като свински джолан Wansan. Друг деликатес, предлаган в локалните таверни, са оризовите топчета Sunway, ядене, което всяко семейство в града подготвя.

Водният град има съвсем 100 типичен двора, повече от 60 арки и 14 отличителни антични моста, датиращи отпреди повече от 900 години. 60 % от жилищата са издигнати по време на династиите Мин (1368-1644) и Цин (1644-1911).

Придвижването с лодка е изключително очарователно и е извънредно прекарване, което не трябва да се пропуща. Част от това обаяние е прекосяването под заоблените арки на мостовете, отражението на които върху повърхността на водата основава илюзията за кръг.

Най-впечатляващи туристически атракции в града са мостът Fuan,  Двойните мостове (Шиде и Йонган) и жилищната постройка Шен.

Къщата на Шен ( Shen Hause) има повече от 100 стаи, разграничени на три елементи, всяка от които е обвързвана с проходи и галерии. Първата част е водната врата, където семейство Шен пере облеклата си и дебаркират лодки. Вторият включва главната зала, кулата на портата и стаята за чай. Последната секция се състои от няколко здания, издигнати в друг жанр. Тук са изложени културни реликви и статуя на именития Уаншан Шен.

Мостовете близнаци притеглят вниманието с помощта на маслените картини на китайския художник Чен Ифей. През 1984 година, откакто неговата картина на Джоуджуан е изложена в нюйоркската изложба на Арманд Хамер, американците остават очаровани от  живописния воден град и Джоуджуан скоро притегля вниманието на света.

През 1985 година картината на Чен Ифей е определена като модел за корицата на брошурата, отразяваща първия ден от среща на Организация на обединените нации.

Китайската национална администрация по туризъм даде най-високата оценка на Джоуджуан, поставяйки го измежду най-важните атракции в китайската история.

Имайки поради всичко това, този необикновен воден град несъмнено си заслужава да бъде посетен.

Качулатият питохуи- единствената отровна птица в света

 

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР