603 са новите случаи на COVID-19 в България за изминалите

...
603 са новите случаи на COVID-19 в България за изминалите
Коментари Харесай

COVID отделенията са почти пълни

603 са новите случаи на COVID-19 в България за миналите 24 часа. Най-много са от София, Пловдив и Бургас. В няколко града на страната отделенията за пациенти с ковид са запълнени или пред запълване, само че има подготвеност да се разкрият още кревати за заболели, заяви бТВ.

Запълнени или пред запълване са отделенията в лечебни заведения в Бургас, Шумен, Габрово, Ямбол, Хасково, Благоевград, Гоце Делчев и Враца, само че се работи интензивно по разкриването на спомагателни кревати.

В болница са към този момент 1484 души. Още 10 души са умряли – измежду тях мъж на 42 година, за който няма данни да е имал съпътстващи болести. 37 са новоизлекуваните.

Все още не се обмисля въвеждането на нови ограничения на национално равнище, само че локалните щабове могат да вкарват такива. Например Община Благоевград, която попада в най-рисковата алена зона, от на следващия ден не разрешава сватби, кръщенета и различен вид тържества, на които се събират доста хора.

Перник, който попада в жълтата зона, чества. Понеделник е празникът на града, а тържествата започнаха още от тази седмица. Пандемията не тормози нито търговците, нито посетителите. Хора се редят и пред скарата навън, и пред сергиите.

Кулминацията е на следващия ден. Тържества ще има през целия ден - част от тях на закрито.

Вечерта е плануван и концерт на известни реализатори.

„ Перник е в златната среда на инфектираните. Стриктно съблюдаваме всички заповедите на министъра, имаме връчено категорично наставление на РЗИ за деянията, съпътстващи празника ", сподели зам.-кметът на общината Стефан Кръстев.

РЗИ прикани хората да бъдат деликатни и разгласи, че ще има засилени инспекциите за съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

На другия полюс - в алената зона, където е Банско, към този момент се усеща резултатът от рекомендацията да не се пътува там.

„ За нас апелът е да се съблюдават персоналните ограничения, а не да не се върви в някои области ", сподели Малин Бистрин от Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Банско попада в Благоевградска област, която е алена зона, само че самата община има два случая на COVID-19 за последните два месеца, прецизират от локалната власт.

А ето по какъв начин пораства броят на признатите в болница от началото на месеца:

29 септември - 780 души са признати за лечение;

4 октомври - в лечебни заведения са към този момент 912 души;

9 октомври – 1063 души са в настанени в лечебница;

11 октомври – 1189 души;

17 октомври – 1450 души;

Последните данните към днешна дата – 1484 души.

Така за към три седмици растежът е съвсем двоен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР