33 от 53 страни членки на СЗО имат програма за

...
33 от 53 страни членки на СЗО имат програма за
Коментари Харесай

Пандемията ще доведе до торнадо от занемарени заболявания

33 от 53 страни членки на СЗО имат стратегия за битка с Хепатит В и С, СЗО Европа дава директна поддръжка на държавното управление на България и Министерство на здравеопазването от 2014 година в двугодишни съглашения за съдействие. Въпреки това финансиране и осъществяването, националният проект не е признат и по тази причина ние сме от страните в " жълто ". Това съобщи доцент Михаил Околийски, представител на СЗО за България по време на онлайн конгрес " Къде е България по пътя на осъществяване на световните цели за елиминиране на хепатит B и С? ".

" В изискванията на пандемията от ковид, СЗО предизвестява да не се занемарява предварителната защита на други болести, защото ще се получи торнадо от тези болести и откакто бъде овладяна пандемията ще има унищожителен резултат върху здравната система и задачите общества ", предизвести специалистът, представен от news.bg. Той прикани за интеграция, тестване и ангажимент на общността, която не е включена в решаването на тези проблеми. 82% инфектирани сега оповестяват, че не могат да се тестват, че няма достъп до предписания, наставления и проби.

" Може да се стигне до доста огромни загуби - 15 изключителни случаи на заразяване и 8 700 нежелани странични реакции, 17 000 смъртни случаи, свързани с цироза на черен дроб за интервала 2020-2030 година, единствено за една година липса на здравни грижи ", изясни Околийски. Той заяви, че световното разпространяване на Хепатит C се изразявява в 71 млн. инфектирани по света, за Европа - 14 млн., които живеят с заболяването.

Около 31% са диагностицирани, огромен проблем има със скрининга на вирусните хепатити. 1 500 смъртни случаи има годишно, над 50% живеят в Източна Европа и Централна Азия. 257 млн. имат Хепатит B, като единствено в Eвропа те са към 15 млн. Болестта предизвиква към 56 хиляди смъртни случаи годишно. Разпространението измежду деца под 5 година обаче понижава на 1.3% след въвеждането на имунизацията. Шефът на СЗО за България описа, че OOН е приела проект да се отстрани до 2030 година хепатитът.

В България този развой се управлява от Министерство на външните работи, само че работата би трябвало да е по-интензивна, сподели Околийски. При вирусните хепатити задачата е от 10 млн. инфекции те да се сведат до 900 000, като не може да се реализира цялостно изгубване. Целта е от 1.4 млн. до 500 000 е намалеят смъртните случаи до 2030 година

" СЗО е създала доста документи, има основополагащ проект за деяние от 2016 година, а насоките са: да има годна информация, тя обаче продължава да липсва поради неналичието на серологични скрининги и поради дейности на НЗОК, които не демонстрират информацията в досието на пациента, които да се виждат от пациента и лекаря ", изясни Михаил Околийски. Той акцентира на достъпа и равнопоставеността на хората до услуги, нещо, което не е обезпечено в България и потреблението на разнообразни нововъведения.

" В международен мащаб за към 5 година се е нараснал доста броят на страните, които са развили народен проект за деяние ", а Околийски даде за образец Грузия, която през 2017 година е първата записана страна с призната национална стратегия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР