300-320 000 са преболедували официално COVID в неговия вариант Омикрон

...
300-320 000 са преболедували официално COVID в неговия вариант Омикрон
Коментари Харесай

Проф. Кунчев: Ако няма мерки след 20 март, може да се получи вторичен пик на COVID

300-320 000 са преболедували публично Коронавирус в неговия вид Омикрон у нас, до момента в който за групов имунитет при този вид е належащо вирусът да е минал през към 3,5 млн. души. Това съобщи математикът от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Това пресмятане е направено въз основата на данните, че 80% от преболедувалите от предходните разновидности на ковид и имунизираните против Коронавирус са податливи на Омикрон.

Проф. Кунчев съобщи, че свръхсмъртността в България спада в първите месеци на 2022 година „ 3761 са умряли през февруари над нормалното, като почти 80% от тях са от Коронавирус. 0,06% е смъртността при инфектираните с Омикрон в света. Този % в България е по-голям - към 0,12%. Значи 3 млн. дотук са били инфектирани с Омикрон, към половин милион още остават, които не са инфектирани “, изясни математикът.

Проф. Кунчев посочи, че броят на инфектираните понижава, само че акцентира, че нещата няма да се получат, в случай че не съблюдаваме никакви ограничения. Близко сме до финалната права, стига март-април да съблюдаваме някакви ограничения, уточни той.

„ На 20 март ще махнем ограниченията, само че кривата в математическия модел демонстрира, че не би трябвало да сме огромни оптимисти и може да се получи второстепенен пик. 1 млн. души към момента са уязвими “, предизвести математикът.

В отговор на въпрос щом Българска академия на науките желае финансиране, къде са резултатите, проф. Кунчев съобщи, че 15 института от Академията са работили ежедневно по отношение на пандемията.

„ Предсказанията, които правихме дотук, са резултати на аргументиран труд. Ще бъдат оповестени в научни списания. Българска академия на науките има еластичност и 15 института съумяха да покажат резултати по отношение на COVID-19. Сред тях са Институтът по молекулярна биология, Институтът по математика и информатика, Институтът по механика, Институтът по микробиология, Институтът по пробна морфология, патология и антропология “, сподели проф. Кунчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР