30 хил. активно действащи иманяри и дилъри на високо ниво

...
30 хил. активно действащи иманяри и дилъри на високо ниво
Коментари Харесай

Доц. Вагалински: 30 хил. активно действащи иманяри и дилъри на високо ниво разграбват културното ни наследство


30 хиляди интензивно настоящи иманяри и дилъри на високо равнище разграбват културното ни завещание, желае се политическа воля, с цел да се оправят институциите с този престъпен проблем.

Това съобщи през днешния ден на брифинг в отговор на въпрос на БГНЕС шефът на НАИМ при Българска академия на науките доцент Людмил Вагалински. Ако няма воля, поради лобистки ползи, страната си намира опрощение. Факт е, че иманярството в нашата страна, което продължава да „ цъфти ”, за мен значи, че няма политическа воля, акцентира той. И всичко това е в недодялан прорез с изказванията какъв брой е значимо културно-историческото ни завещание и по какъв начин то посредством туризма би трябвало да ни издърпа напред в развиването, продължи доцент Вагалински. Много е зле ситуацията и ние, които сме безусловно на терен, на полето, се сблъскваме с брутални картини и не знам дали и в Африка има такова заличаване на археологическото завещание, сподели той. Службите, които се занимават тук, в София са с доста лимитирани благоприятни условия откъм брой чиновници, а по места в страната доста постоянно правоохранителните органи са в композиция с иманярските структури или просто си затварят очите и не реагират. Затова сме на това състояние. Да, и в други европейски страни има проблем с иманярството, само че както е в България, няма на никое място, означи доцент Вагалински. Културното ни завещание непрестанно изтича от страната и постоянно виждаме редки и скъпи предмети от нашите земи по разнообразни аукциони, като притежателят им е частно лице.

Незаконният експорт на археологическо завещание от България тече с цялостна мощ, лобистките ползи са на къса отдалеченост и наподобява наклонността е към приватизация на разнообразни действия в археологията у нас. Което е в цялостен ущърб на историческите ни находки. Според някои източници от службите облагите от тази незаконна активност са не по-малки от тези при трафика на хора и от търговия с дрога.

Законът на културното завещание имаше доста критици и е един от най-вече променяните, откогато е признат. И това не е инцидентно, защото към него има доста ползи. Но ние археолозите го съблюдаваме прецизно, съобщи доцент Вагалински.

От 1 - 2 години ме предизвестяват хора у нас, които евентуално имат позитивно отношение към археологията, че избрани кръгове не са съгласни да дават средства за развиването и за спазването на строги правила в археологията в България, призна шефът на института. Така или другояче ще ни ударят и ще ни атомизират, ще разбият системата във типа, в който е, тъй като тогава ставаме по-лесни за ръководство и няма потребност да се преценяват с нас, добави той. Остава подозрението и за корупционни практики, уточни доцент Вагалински.

Директорът на института има концепция да се направи експозиция от избавените от незаконен експорт археологически находки. И с горест предизвестява, че в случай че се резервира тази наклонност у нас, един път унищожено културно-историческото завещание не може по-късно да се възвърне. Прекалено толерантни сме към тези обири, прекомерно безмълвни, а към този момент има археологически обекти у нас, които са тотално унищожени, установи доцент Вагалински. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР