280 случая на заболели от коклюш са регистрирани от началото

...
280 случая на заболели от коклюш са регистрирани от началото
Коментари Харесай

Задава ли се епидемия от коклюш?

280 случая на болни от коклюш са регистрирани от началото на годината у нас, а през 2023 година са били едвам 4.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев предизвести за национална зараза от магарешка кашлица.

Лекари приканват да се образува работна група за разискване на имунизация против коклюш при бременните и дават за образец практиката в страните от Западна Европа, оповестява Българска национална телевизия.

В момента у нас имунизацията стартира при бебетата след два месеца и по този начин новородените са най-застрашени от разболяване. Сред останалите оферти на медиците е въвеждане на реимунизация при възрастните.

" В доста страни от Западна Европа, а бременните дами в последния триместър от тяхната бременност се имунизират против коклюш. Това обезпечава трансплацентарно на антитела от майката към плода и пази бебето през тези 2 месеца след раждането, когато е изложена на риск от възпаление. В България това към момента не се случва и доста се надявам да се образува една работна група и това решение да бъде разисквано и е добре да се намерения при възрастните пациенти, измежду които има и здрави заразоносители, на всеки 10 години да се слага нов бустер, както е при имунизациите за дифтерия и тетанус ", изясни доктор Наталия Габровска, зам.- шеф на Клиниката по детска пулмология в СБАЛ “Проф. Иван Митев ” - София.
Класическото протичане на коклюш не води до трайни последствия за организма. Това сподели в студиото на " Денят стартира " инфекционистът доктор Трифон Вълков.

" По данни на немската здравна система сред 70-75% от приетите в болница деца, с потвърдена диагноза коклюш, са с клинични данни за пневмония. Около 5% от случаите се стига до по-тежка форма на енцефалопатия ", уточни той.
Според доктор Вълков, човек може да се трансформира в безсимптомен притежател на коклюш. Поради това е належащо карантина на контактните лица.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР