26% за 2022 година ще бъде ръстът на приходите на

...
26% за 2022 година ще бъде ръстът на приходите на
Коментари Харесай

IT секторът в топ 3 по ръст за 2022 година

26% за 2022 година ще бъде растежът на приходите на софтуерната промишлеността у нас, което я слага в топ 3 измежду промишленостите в България по този индикатор.

Тези данни, които се основават на изследване на индикаторите на 5000 компании от бранша, бяха показани от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). На събитието взе присъединяване и министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

" Прогнозата за 26% растеж се основава на консервативни данни, аз считам, че този растеж ще надвиши 30%, което е колосално огромно число спрямо стопанската система. Спрямо нашите исторически данни считаме, че до 5 години секторът ще бъде измежду топ 3 на промишленостите в България. Но ние имаме упоритостта да бъдем първи ", съобщи ръководителят на БАСКОМ Доброслав Димитров.

Приходите на бранша доближават 7,3 милиарда лв., над 80% от които са от експорт, а за 10 години оперативните доходи в общ проект са се нараснали над 6 пъти. Това от своя страна пък съставлява 4,5% от брутния вътрешен артикул на страната.

Амбициозни са и задачите до края на 2026 година - заетите да доближат близо 80 000, което ще е растеж с близо 35 000, износът да се увеличи до 12 милиарда лв., а приходите от продажби - до над 15 милиарда.

Очаква ни нова софтуерна гражданска война, сравнима с тази 90-те години, когато навлизането на интернет промени международната стопанска система - изкуственият разсъдък, акцентира Димитров. И точно това, с изключение на опция, съставлява и огромна заплаха, тъй като до момента в който IT секторът ни е измежду водещите в света, то България е на дъното по цифровизация на стопанската система.

Пред бранша стоят и редица провокации - като липса на задоволително работна ръка да вземем за пример. Затова, приканват софтуерните компании, следва да има смели промени в просветителната система, политика за привличане на експерти от чужбина, основаване на нови учебни заведения с фокус технологии, както и предвидима данъчно-осигурителна политика за IT бранша.

" През месец някой се появява и изяснява, че би трябвало да увеличим налозите за " богатите ", за ИТ експертите. Тези хора не схващат, че това е зараждащата се междинна класа в България. В целия район даже отстраняват налозите върху бранша, с цел да привлекат вложения ", уточни ръководителят на БАСКОМ.

" Няма различен бранш в българската стопанска система, в който да има толкоз доста компании на международно равнище, като през актуалната година сме очевидци на 7-годишен връх по вложения от близо половин милиард лв. ", посочи на собствен ред министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Следва обаче фокусът да бъде към проблемите, добави той, като в този ред на мисли страната следва да измести напъните си към толкоз дейното привличане на нови вложители на така и така наситения пазар, а да се погрижи за развиване на фирмите, които към този момент работят у нас. " Защото другояче се получава прекомерно засищане на пазара, постигане на тавана, като фирмите стартират да се самоизяждат. "

Следва да се работи и по затварянето на бездната сред промишлеността, която е на международно равнище и българските дребни междинни предприятия и държавна администрация, добави министърът.

Сред позитивните тенценции Николов пък посочи все по-сериозния интерес от възпитаници и родители към IT образованието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР