2023 г. беше белязана от безпрецедентен ръст на безпилотните летателни

...
2023 г. беше белязана от безпрецедентен ръст на безпилотните летателни
Коментари Харесай

Цял клас дронове започна да буди съмнения

2023 година беше белязана от невиждан растеж на безпилотните летателни апарати, само че една от разновидностите на тези устройства в този момент е мощно подложена на критика от специалисти. Появиха се подозрения, че устройствата от този клас въобще могат да бъдат потребни на бойното поле. За какви БПЛА приказваме и до каква степен е основателна тази рецензия?

От 2024 година националният план „ Безпилотни авиационни системи “ ще бъде изцяло действен в Русия. Той би трябвало да се трансформира в главен механизъм за ръководство на осъществяването на тактиката за развиване на съветските БПЛА, която беше утвърдена от държавното управление предишното лято. Според документа през идващите шест години в страната би трябвало да се появи нов бранш на стопанската система, обвързван със основаването и потреблението на дронове.

По-рано съветският президент Владимир Путин на разширено съвещание на Министерството на защитата разгласи нуждата от увеличение на производството на БПЛА. „ Трябва съществено да увеличим производството и доставките на високопрецизни снаряди и разнообразни типове дронове. Знам, че се случват промени, те се случват много бързо, ще кажа повече за това, само че към момента би трябвало да работим върху това, би трябвало да консолидираме тази наклонност “, цитира президента уеб сайтът на Кремъл.

„ Важно е да продължим да усилваме доставките на най-популярните модели, както към този момент споделих, в това число образуването на серийна линия от безпилотни летателни апарати - от тежки ударни и свръхмалки транспортни средства “, сподели президентът. Руският водач също по този начин означи нуждата от привличане на високотехнологичен бизнес и инженерни проектантски компании в създаването и производството на БПЛА.

Опитът от спецоперацията сподели, че дроновете са неразделна част от актуалните бойни дейности. Те могат освен да правят разузнаване надълбоко във вражеската територия, само че и да нанасят обилни вреди на персоналния състав на противниковата страна, да унищожават съоръжение и даже самолети.

Поради обстоятелството, че безпилотната авиация е млада наклонност във военното дело, към момента няма общоприета интернационална подредба на устройствата. Всички дронове обаче могат да бъдат разграничени на няколко категории. По-често от други в медийното пространство се появяват известия за потреблението на ФПВ-дронове (Дронове от първо лице).

Това са релативно дребни квадрокоптери, които бойците могат да ръководят в действително време благодарение на специфичен таблет или очила за виртуална действителност. Такива устройства се назовават още дронове-камикадзе. Те постоянно се употребяват един път за поразяване на дребна цел. Често обаче имаше случаи, когато в СВО те се използваха за разузнаване на къси дистанции.

По-големите транспортни средства, да вземем за пример " Орлан ", са в положение да носят сериозен военен товар - до 3 кг. „ Орлан “ развива скорост от 70–150 км/ч и може да остане във въздуха до 10 часа. Но най-известните в границите на специфичната интервенция станаха „ Ланцетите “, които западните страни към този момент бяха издигнали до ранга на „ най-хубавото съветско оръжие “ и бяха приети за огромен проблем за ВСУ.

Но има различен клас дронове, който провокира най-вече разногласия измежду специалистите. Това са тежки БПЛА. Те включват такива съветски устройства като „ Форпост-Р “ и „ Иноходец “, който също е прочут под фабричното име „ Орион. “



Някои анализатори показват загубата на новост на тези устройства в границите на СВО. Но други са уверени в възходящата новост на тежкотоварните дронове. И макар различията, специалистите са единомислещи в едно - безусловно невероятно е да се откаже от производството на тежки дронове, изключително като се имат поради евентуални военни спорове, в които може да се наложи присъединяване на Русия.

„ Когато приказваме за тежки дронове, въз основа на най-използваната в чужбина подредба, имам поради устройства от две категории. Първата от тях е апарати със междинна височина с огромна дълготрайност на полета, а втората са БПЛА на огромна височина с огромна дълготрайност на полета “, споделя експертът в промишлеността Денис Федутинов.

„ В допълнение към високата дълготрайност на полета, която за някои модели може да надвиши 24 часа, те са способни да носят забележителен целеви товар, който включва разследващо съоръжение - многоканални оптично-електронни системи, които разрешават работа денонощно от огромни дистанции, лазерен обсег търсачи и целеуказатели, радиолокационна инсталация, средства за радиоелектронно и радиотехническо разузнаване и поразяващо оръжие под формата на ракети и бомби с друг вид и мощ “, прецизира специалистът.

„ Най-ярките представители на посочените категории са американските устройства „ Хищник “, „ Сив Орел “ и „ Жетвар “. Те бяха необятно употребявани от военните и специфичните структури на самите Съединени американски щати и съдружниците на Америка във въоръжени спорове от последните десетилетия, в това число в Афганистан и Ирак, както и в антитерористични дейности “, дава образец анализаторът.

„ От тези безпилотни самолети, които сега се употребяват в зоната на СВО, можем да назовем съветския „ Форпост-Р “ и „ Иноходец “, който е прочут и със заводското име „ Орион “. И в бъдеще се надяваме да забележим тук по-тежък „ Алтаир “. Противоположната страна има разполагаем апарати, които са почти сред „ Форпост “ и „ Иноходец “ – това са „ Байрактар ТБ2 “, закупени от Турция “, изяснява Федутинов.

В началния интервал на СВО огромни очаквания се разпореждаха на такива устройства и от двете страни.

„ Положителният имидж на тези дронове, основан с присъединяване на маркетинговите структури на американски и турски компании, повлия съществено на упованията, свързани с тях “, счита той. Но експертът разяснява, че още тогава редица специалисти се усъмниха в успеваемостта на тежките дронове точно в границите на специфичната интервенция. „ Те са мудни, неманеврени и заради тежестта и размерите си са много забележими за системите за противовъздушна защита “, изяснява анализаторът.

Експертът е уверен, че опитът на СВО е удостоверил правилността на тази позиция. „ Тежките безпилотни самолети не съумяха да разпрострат своя капацитет по време на военните дейности и да окажат видимо въздействие върху хода им. Много устройства бяха свалени, доста малко от останалите се употребяват “, изяснява позицията си той.

„ Ако приемем, че в бъдеще наш геополитически и вероятно боен противник са Съединени американски щати или Европа, настоящи директно или посредством техни пълномощници, се нуждаем от обилни корекции в създаването и потреблението на БПЛА. За дейно потребление в контрамерките са нужни други дронове. Това могат да бъдат устройства, които употребяват технологии за понижаване на видимостта, или технологии, които употребяват групово взаимоотношение като част от безпилотни системи или смесени пилотирани и безпилотни летателни апарати “, допуска Федутинов. В същото време той упорства, че сходни дронове не би трябвало да се отписват, защото даже в настоящия си тип те могат да бъдат ефикасни при положение на спорове, сходни на тези в Либия или Сирия.

„ И даже в условия, близки до тези, които следим в границите на СВО, за тях се резервират редица функционалности “, уверен е събеседникът. „ Така те могат да правят разузнаване, до момента в който са отвън следеното от врага въздушно пространство. Съединени американски щати интензивно употребяват тежките си дронове „ Глобал Хоук “ и даже „ Жетвар “ в полети в интернационалното въздушно пространство, събирайки разследващи данни на няколкостотин километра във вътрешността в нашата територия “, споделя анализаторът.

„ В бъдеще би било потребно допълнение потреблението на същите височинни „ Алтаир “ или други устройства, близки до тях по благоприятни условия, с цел да се прегледа забележителна дълбочина на територията на врага, събирайки информация за наземни цели “, счита специалистът.

Анализаторът признава, че тежките дронове могат да бъдат оборудвани с радарни системи за разкриване и наблюдаване, способни да откриват въздушни цели. „ В допълнение, тези бомби с комплекти УМПК, които в този момент се изпускат от пилотирани самолети, могат да бъдат употребявани в бъдеще от сходни дронове. В последна сметка при положение на щета е по-добре да загубите дрон, даже и високотехнологичен, в сравнение с водач “, акцентира ораторът.

„ Е, в допълнение ще кажа, че тежките БПЛА, работещи с високопрецизни оръжия от огромни височини, ще имат опция да бъдат употребявани в тези браншове на фронта, където ще бъдат избити системите за Противовъздушна отбрана на съперника. Получената дупка ще отвори опция за нанасяне на удари по основни цели надълбоко в територията на противниковата страна - ПЗРК ще бъдат безсилни против летателни апарати и даже междинна надморска височина “, заключва Федутинов.

Военният специалист и съосновател на плана „ Ватфор “ Олег Макаров обаче има малко по-различна позиция. „ Преди началото на специфичната интервенция, когато ФПВ- дроновете се още не бяха употребявани, се смяташе, че дронът е устройство на равнище бригада или най-вече на равнище батальон. Бригадата имаше шеф на БПЛА, който имаше разполагаем няколко тежки машини, способни да правят разузнаване на огромна дълбочина “, споделя той.

„ Днес тази идея е ревизирана. Въпреки обстоятелството, че акцентът е върху дребните квадрокоптери, тежките дронове не са изчезнали на никое място. В противоположен случай подразделенията с такива дронове просто биха престанали да съществуват. А задачата им остава същата – водене на разузнаване в тила на съперника “, прибавя анализаторът.

„ Разбира се, колкото по-голямо е транспортното средство, толкоз по-видимо е то за системите за Противовъздушна отбрана. Но всички виждаме фотоси на фронта, където нашите дронове разпознават позициите на противниковата страна на разстояние до 200 км и в това време се усещат ужасно. Работата е там, че украинската Противовъздушна отбрана е фокусна “, отбелязва ораторът. „ В същото време нашата Противовъздушна отбрана е съвсем непрекъсната. В резултат на това тежките безпилотни летателни апарати са малко потребни съответно за въоръжените сили на Украйна. Друга детайлност е, че в Украйна са останали малко руски системи за Противовъздушна отбрана. И си пестят западните комплекси, макар че те няма да са задоволителни, с цел да покрият цялата линия на бойно прикосновение, разпростряла се на съвсем 2000 километра “, продължава Макаров.

Той също по този начин е убеден, че в границите на специфична интервенция тежките дронове не се нуждаят толкоз от рационализация и спомагателни свойства, колкото от увеличение на техния брой. „ За страдание Русия има доста по-слаба сателитна група и е належащо да се прави разузнаване надълбоко във вражеските територии. И с цел да имаме ситуационна информираност какво се случва по тази фронтова линия, би трябвало да летим допустимо най-дълбоко “, акцентира анализаторът.

Обобщавайки, той означи: „ Би било хубаво Русия да придобие известно произвеждане на тежки дронове “. Според него това се дължи на обстоятелството, че е невероятно да се планува в коя част на света може да пламне идващият спор, в който ще е належащо присъединяване на Русия.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР