2022-а трябваше да е година на „връщане към нормалното“, но

...
2022-а трябваше да е година на „връщане към нормалното“, но
Коментари Харесай

Недостигът на два ключови ресурса заплашва икономиката

2022-а трябваше да е година на „ връщане към естественото “, само че в края на януари наподобява, че нещата се утежняват, написа OilPrice в собствен разбор. Изданието обръща внимание на два световни дефицита, които би трябвало да бъдат следени деликатно, тъй като продължаващата наклонност на недостиг при тях може да забави икономическото възобновяване. Става дума за добре известната липса на чипове и бързо възходящата такава на торове.

Преди дни Wall Street Journal предизвести за заплахата от „ високите дени на торовете, които тежат на фермерите в развиващия се свят “. Поскъпването им визира необятен набор производители – от тези на авокадо, царевица и кафе в Южна Америка до отглеждащите плантации с кокосови орехи и маслени палми в Югоизточна Азия. Проблемът с торовете затруднява земеделието и принуждава мнозина да лимитират активността си.

Това значи, че сметките за хранителни артикули могат да се покачат още повече през 2022 година, откакто цените през предходната година към този момент скочиха до 10-годишен връх. В бедните елементи на света пък това вещае изостряне на глада, в това число поради загубата на работни места вследствие на пандемията. Политиците ще би трябвало да се борят с растящата инфлация.

Изключително високите цени на торовете могат да доведат единствено в Африка до понижаване на селскостопанската продукция до количества, еквивалентни на питателните потребности на 100 милиона души, сигнализира Международният център за развиване на торове.

Кризата там ще се популяризира в западния свят. Данните демонстрират, че цените на фосфорните и калиевите торове са се нараснали повече от два пъти в Канзас, до момента в който азотните торове са се нараснали над четири пъти. В опит да се избегне намаляването на посевите на някои места по света даже се прибягва до основаване на домакински тор от лични боклуци.
Другият огромен дефицит
Това е продължаващият недостиг на компютърни чипове. За него се написа и приказва към този момент към година. Недостигът на изчислителни съставни елементи наложи многократни затваряния на огромни заводи, като първичният и то много мощен удар бе повлечен от автомобилната промишленост. Кризата обаче се популяризира до всевъзможни браншове – от телефони и компютри до битови уреди. В публикацията се обръща внимание и на нуждата от полупроводници за изработката на медицински устройства.

„ Автомобилните производители създадоха близо 8 милиона коли по-малко през предходната година от предстоящото, което съгласно някои анализатори е довело до повече от 210 милиарда $ пропуснати доходи “, показва секретарят по търговията на Съединени американски щати Джина Раймундо.

През 2021 година цените на колите провокираха една трета от инфлацията, основно тъй като нямаме задоволително чипове “, написа Раймундо в своя блог пост.

Ако има спомагателни разстройства в производството на чипове тази година, 2022 година елементарно може да се окаже още по-лоша. Предстои да се понижи зависимостта от Азия, където се намират съвсем всички заводи за полупроводници. Неслучайно през последните месеци се чу за вложения в размер на десетки милиарди долари в построяването на нови фабрики. Ще отнеме обаче време те да проработят и да подкрепят веригата на доставки.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР