Турция и Русия ще продължат да работят заедно за мира,

...
Турция и Русия ще продължат да работят заедно за мира,
Коментари Харесай

Путин даде важно обещание на турския си колега Ердоган

Турция и Русия ще продължат да работят заедно за мира, сигурността и стабилността на Евразийския континент, заяви руският президент Владимир Путин, като освен това подчерта задоволството си от позитивното развитие на двустранните отношения, пише " Фокус ", позовавайки се на електронното издание на вестник „ Хюриет “.

Руският лидер изпрати новогодишно послание на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, което бе разпространено от пресслужбата на Кремъл в неделя. Путин отбеляза, че доволен от благоприятното развитие на руско-турските отношения през 2018 година и подчерта специално изграждането на първата турска АЕЦ и газопровода „ Турски поток “.

„ Започна строежът на първия блок на АЕЦ " Аккую ", а морската част на газопровода „ Турски поток “ е построена. Очертаха се нови, обещаващи области на двустранното сътрудничество “, се казва в посланието.

Изданието припомня, че в събота Москва и Анкара се споразумяха да координират действията си в Сирия в светлината на изтеглянето на САЩ. Руският лидер подчерта, че двете страни имат решаващ принос в борбата срещу тероризма в Сирия и в придвижването на процеса за политическо разрешение на конфликта в тази страна. Путин изрази твърдото си убеждение, че работата по изграждането на взаимно изгодни отношения във всички сфери в полза на народите на двете страни и в интерес на укрепването на мира, сигурността и стабилността на Евразийския континент ще продължи.

Посланието дойде само ден след като турските и руските делегации обсъдиха новосъздалата се ситуация в Сирия, след обявлението на САЩ, че ще изтеглят войските си в началото на 2019 година. Путин също изпрати послание до президента на Сирия Башар Асад, в което подчерта, че Русия ще продължи да предоставя всестранна помощ на правителството и народа на Сирия в борбата им срещу тероризма и усилията за защита на държавния суверенитет и териториална цялост., съобщиха от Кремъл. Руският лидер пожела на сирийския народ най-ранното завръщане към мирния и проспериращ живот. В писмото си до американския си колега Доналд Тръмп Путин каза, че Москва е готова за диалог по „ най-широкия спектър от теми “.

Путин също изпрати новогодишни поздрави към други световни лидери, включително премиерите Тереза Мей от Великобритания и Шиндзо Абе от Япония, както и китайския президент Си Дзинпин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР