Акциите на Газпром се сринаха на Московската борса в понеделник

...
Акциите на Газпром се сринаха на Московската борса в понеделник
Коментари Харесай

Рухнаха акциите на "Газпром" след отказа й да изплати дивиденти

Акциите на " Газпром " се сринаха на Московската борса в понеделник вечерта, откакто стана известно, че компанията няма да изплаща дивиденти въз основа на резултатите от работата през 2023 година. Руското държавно управление инструктира в понеделник държавния газов колос " Газпром " да не изплаща дивиденти за 2023 година, написа The Moscow Times.
 
Котировките на " Газпром " потънаха с 6% и паднаха до 145,03 рубли, което е най-ниското равнище от октомври 2023 година насам. На фона на решението на държавното управление на Руската федерация, най-големият акционер на газовия монополист, да приготви инструкция за отхвърли от заплащане, капитализацията на " Газпром " понижа със 144 милиарда рубли, или съвсем 1,6 милиарда $, за малко повече от час.
 
" Газпром " де факто няма с какво да изплаща дивиденти: за първи път от 25 години компанията завърши предходната година с чиста загуба, а размерът й - 629 милиарда рубли - беше връх за три десетилетия от нейната история.
 
 Централата на Газпром Централата на Газпром Източник: ВКонтакте
След загубата на европейския пазар износът на " Газпром " се върна до равнищата от 1985 година (69 милиарда кубически метра) и спрямо предвоенните равнища се срина три пъти. Неспособен да продава газ, " Газпром " беше заставен да замрази кладенци и загуби една четвърт от производството си за две години, чийто размер предходната година беше най-ниският в историята му.
 
 Руски природен газ, Руски природен газ, " Газпром " Източник: Газпром
Базираната в Санкт Петербург компания претърпя загуба от към 7 милиарда $ за 2023 година заради внезапното понижаване на продажбите на газ за Европа на фона на съществени политически последствия от съветската инвазия в Украйна.
 
След като загуби газовата война с Европа, съветският президент Владимир Путин разчита на Китай, предлагайки му да построи втори водопровод - " Силата на Сибир-2 " с потенциал 50 милиарда кубически метра, в допълнение към газопровода " Силата на Сибир ".
 
Но Путин не съумя да получи утвърждение от Пекин, макар уверенията за " другарство " и " стратегическо " партньорство " без граници ". Държавното посещаване на съветския президент в Китай предходната седмица беше безсилно да поправи обстановката. Путин не получи нов контракт, а Си Дзинпин в никакъв случай не загатна съветския газ в публични мнения.
 
Дори в случай че " Газпром " успее да се споразумее с Китай за нова тръба, това единствено ще утежни финансовото му положение, пишат анализаторите на MMI. Пекин не желае да влага нито един юан в плана, предлагайки на Русия сама да заплати многомилиардната сметка за строителството.
 
 Владимир Путин и Си Цзинпин Владимир Путин и Си Цзинпин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ
  " Газпром " " няма да има дивиденти в продължение на доста, доста години ", предизвестява MMI: компанията няма задоволително действен паричен поток, с цел да покрие капиталовите разноски, а дълговото задължение нараства бързо. Нетният дълг на " Газпром ", т.е. непокрит с парични запаси, доближи 5,2 трилиона рубли и към този момент надвишава размера на ликвидната част на Националния фонд за благосъстояние.
 
Европа беше най-големият пазар за продажби на " Газпром " до 2022 година, когато съветската военна инвазия в Украйна докара до спад в доставките на газ на енергийното сдружение.
 
Русия е доставила общо към 63,8 милиарда кубически метра газ за Европа по разнообразни направления през 2022 година, съгласно данни на " Газпром " и калкулации на Ройтерс. Обемът понижа в допълнение с 55,6% до 28,3 милиарда куб. м през 2023 година Пикът от 200,8 милиарда кубически метра беше доближат от " Газпром " през 2018 година, когато компанията беше водещ снабдител за Европейски Съюз и за други страни като Турция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР