Модернизиране на състава на автомобилния парк, чрез налагане на ограничения

...
Модернизиране на състава на автомобилния парк, чрез налагане на ограничения
Коментари Харесай

Отнемат регистрацията на коли със свалени катализатори

Модернизиране на състава на автомобилния парк, посредством налагане на ограничавания върху вноса на използвани транспортни средства с екологична категория под Евро 4, планува Националната стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020 -2030 г  е записано в обновения Интегриран народен проект „ Енергетика и климат “. Целта на мярката е да се  предотврати „ изхвърлянето “ на остарели дизелови транспортни средства на българския пазар,

Друга мярка в проекта планува лишаване на регистрацията на транспортните средства, които не покриват условията за гранични стойности на излъчвания от отработили газове според нормите, одобрени за съответната им екологична категория, например такива с отхвърлен катализатор или филтър за дизелови частици.

В проекта се залага поощряване на  производството и потреблението на различни възобновими горива, а точно водород, в това число посредством развиване на инфраструктура за различни горива за чисти горива.

Националната пътна карта за възстановяване на изискванията за разрастване на капацитета за развиване на водородните технологии и механизмите за произвеждане и доставка на водород, дефинира пътя за създаване на атомна промишленост. Целта на Пътната карта е да се сътвори база за съгласувана рамка за дейно, гладко и поредно въвеждане на технологии за произвеждане, превозване и потребление на водород в промишлеността, енергетиката, превоза и бита, за основаване на удобни условия за нововъведения и вложения.

Предвижда се въвеждането на водородния електротранспорт да стартира от градския автобусен превоз, за който дават отговор общините. Този метод е стопански по-целесъобразен заради опцията за по-мащабно пускане с огромен брой транспортни средства и зарядна инфраструктура с висок % на регламентирана приложимост.
 istock istock
Предвидени са и ограничения за постигането на избраната национална цел от 34.48 % дял на силата от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) в брутното извънредно ползване на сила до 2030 година

В транспортния бранш се чака увеличение на потреблението на възобновима сила, като делът ѝ ще доближи 29.66% през 2030 година и 85.74% през 2050 година По отношение на количествата на употребяваните Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС), стандартните биогорива са с максимален принос в средносрочен проект, като способстват с 31.1% за възобновимата сила в бранша до 2030 година (132 кtoe от общо 424 кtoe).

Може и да не забранят бензиновите коли от 2035г.

Потреблението на биогорива от ново потомство също се усилва и през 2030 година доближава 117 ktoe. Електрическата сила от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ще придобива все по-голямо значение в автомобилния и железопътния превоз, като упованията са този тип сила последователно да размени потреблението на биогорива. Същевременно ще се вкарват и ще нараства потреблението на възобновимите горива от небиологичен генезис, планува проектът. От 20 ktoe през 2030 година нараства на 572 ktoe през 2050 година, като образува 39% от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) бранша.

Постигането на задачите за повишение на енергийната успеваемост е стратегически обвързвано с обновяването на сградния фонд, като приоритет ще се дава на енергийната успеваемост в комбиниране с потреблението на възобновими енергийни източници в сградния бранш.
Ще се дава приоритет на навлизането на високоефективните охладителни и отоплителни съоръжения, на въвеждането на новаторските технологии, употребяващи геотермална, хидротермална и слънчева сила, и на потреблението на отпадна топлота и мраз.

Освен това ще се предизвиква потреблението на дейно централно отопление и централно изстудяване. Предвижда се, посредством нови топлофикационни мрежи – местни и разширения на съществуващите, да се задоволят потребностите в постройките от публичен бранш и услугите, които не са свързани към централно отопление.
 istock istock
Потенциалът за енергийна успеваемост на инфраструктурата на централното отопление и изстудяване се съдържа в рехабилитацията на топлопреносните мрежи. Предвижда се потреблението на най-ефективните начини за транспорт на топлоносител, чрез авансово изолирани тръби и повишаване каузи на потребление на отпадната топлота за понижаване на топлинните загуби в мрежите.

За повишение на успеваемостта на топлопреносните мрежи се планува потреблението на усъвършенствани тактики за ръководство и решения за мониторинг като датчици и интелигентни измервателни уреди за усъвършенстване на потока на топлина/охлаждане, в това число понижаване на температурата на топлоносителите и консолидиране на повече ВЕИ.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР