280 000 пътувания на българи в страната прогнозира в трите

...
280 000 пътувания на българи в страната прогнозира в трите
Коментари Харесай

Над четвърт милион българи стягат куфари за предстоящите празници

280 000 пътувания на българи в страната предвижда в трите почивни дни към 24 май шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

Пред „ Телеграф “ специалистът посочи, че пътуванията на наши сънародници в чужбина ще са 70 000, като най-вече ще са мераклиите да прекарат празника на буквите в Гърция – към 35 000. Към Турция възнамеряват да потеглят 30 000 България.

Желаещи да чуят непозната тирада ще има и в Румъния, Сърбия, а също и в Северна Македония. Според шефа на Института за разбори и оценки в туризма във всеки от трите празнични дни, които по традиция мнозина ще слеят и с петъка или понеделника, българите ще харчат приблизително по 320 лева Така 24 май се обрисува втората огромна празнична серия от воаяжи на открито и туристически обиколки в страната след Великден.

„ Дори времето да е неприятно, това не ни стопира от пътешестване, тъй като хората търсят освен природа, само че и превозване в компания с другари и семейство “, разяснява пред „ Телеграф “ Румен Драганов. Според него вътрешният туризъм ще заложи на първо място на СПА дестинации, втората най-многобройна вълна от пътуващи ще е към черноморските и планинските курорти, след което идва ред на къщите за посетители, вили и жилища втори дом. 

„ Да ме разпънат на кръст, в случай че си разреша отмора в сезона “, зарече се в това време през вчерашния ден служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Пред БНР той призна, че постът е преобърнал живота му и не може да си разреши да почива както до момента, тъй като е неприемливо да го стори в разгара на туристическия сезон. Но предложи горещо: „ Преоткрийте Черноморието, идете и се докоснете ".

" Водата ни е чиста и би трябвало да се знае, не би трябвало сами да се хейтим и да сътворяваме лъжливи вести, по-скоро да знаем, че разполагаме с нещо доста положително “, сподели още министърът. 

Очакванията на министерството за летния туристически сезон са огромни. „ Оптимистичната ни прогноза е растеж от 10%, а в случай че е над 10%, ще е чудесно “, сподели Евтим Милошев. Прогнозата му се базира на диалозите му с сектора, работодатели, туроператори и представители на бранша.

„ В петък открихме алегорично летния туристически сезон. В България туризмът е 70% на Черноморието и летният сезон ни е приоритет “, сподели Милошев. Той се похвали, че в постковид време към този момент има възобновяване на туристическия поток. 

" В България това възобновяване вървеше по-бавно и през 2023-та започнаха да се доближават равнищата от 2019-а, а в другите страни, съизмерими с нас, стана по-бързо. От началото 2024 година за първите 3 месеца съгласно Европейската туристическа комисия България е на второ място по възобновяване по отношение на 2019 година, това е добър индикатор.

Второто, което ни дава оптимизъм, това е времето от началото на май – празниците Великден и Гергьовден, че по груби данни туристическите регистрации са към 80 000 туристически регистрации, което е добър старт за сезона ", разяснява министър Милошев.

Към момента той би трябвало да се оправи с два казуса в туризма. Първият е Данък добавена стойност на туроператорите. В момента той е 9% и към този момент са направени резервациите от края на предишното лято за идния сезон. Реално обаче туристическият артикул ще се оскъпи, тъй като от 1 юли т.г. се връща остарялата ставка от 20%.

„ В проведения туризъм продаването на туристическия артикул е авансово планувано и такива промени не са добре. Големите записвания са от края на предишния сезон. А в този момент стартират за идващия сезон. 

Това е сериозен проблем за бизнессправедливостта и бизнеслогиката. Аз съм от страната на страната. Но като бизнеслогика, когато е почнало в изискванията на 9%, е неточно и незаслужено да приключи в други условия. Като министерство ще сложим въпроса пред МФ и в случай че това се случи, ще е жест към бранша, работодателите и бизнеса “, аргументира се министърът на туризма.

Работодатели на огромни туристически обекти по Черноморието са дали обещание на Милошев, че ще дават заплати с 20% по-високи от предходната година. Плажовете със наследник байрак пък тази година са с един повече – общо 23. Ангажимент на регионалните шефове ще е да изберат избавителните екипи на плажове, които не са отдадени чартърен или на концесия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР